Hummus z batatów i soczewicy to pyszny dodatek do chleba, mięsa i drobiu. Uwielbiam hummus z batatów. Jest lekko słodki, a przy tym bardzo mocno doprawiony. Pieprz kajeński, kmin rzymski, kolendra…Tych przypraw nie może zabraknąć w przepisie na hummus. Hummus to ulubione smarowidło, które bardzo często przyrządzam.
Hummus z batatów
Składniki:
1 batat, około 300 g
2 ząbki czosnku
50 g czerwonej soczewicy
50 g włoskich orzechów
1 doniczka świeżej kolendry
po łyżeczce nasion kminu rzymskiego i kolendry, uprażone i zgniecione w moździerzu
2 łyżki tahini
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki oliwy
¼ łyżeczki kajeńskiego i czarnego pieprzu
sól do smaku
pietruszka i nasiona do posypania
Skrop batata oliwą i upiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC. Ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie i odcedź. Upraż nasiona na suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój kolendrę. Zmiksuj warzywa i przyprawy. Dopraw solą, sokiem z limonki i oliwą. Podaj hummus posypany posiekaną pietruszką i nasionami. U mnie sezam, biały i czarny i troszkę goji.
5 komentarzy
Bardzo inspirujący pomysł! Z pewnością do wypróbowania ;)
Polecam!
kolor rewelacyjny! i na pewno pyszny
pychota! same składniki, które lubię
To musi być dość słodka wersja hummusa. tak czy siak, chętnie bym jej spróbowała :)