Zapraszam na pyszny na pyszny przepis na hummus z dyni. Uwielbiam hummus w każdej postaci. Hummus to pasta lub dip jak kto woli wywodząca się z krajów arabskich. Pożywna, zdrowa i wegańska. Przepis na hummus często pojawia się na moim blogu. Uwielbiam tą pastę. Głównymi składnikami hummusu są ciecierzyca, czosnek i tahini. Aby trochę urozmaicić to danie przyrządzam je różne sposoby jak na przykład hummus z awokado. Hummus z kolendrą to kolejny przepis, po który często sięgam. Na odmianę proponuję przepis na hummus z dynią.
Przepis na hummus
Składniki:
250 g pieczonej dyni
250 g ciecierzycy z puszki
1 łyżka tahini
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
2 duże ząbki pieczonego czosnku
1 łyżka posiekanego imbiru
Przyprawa hummus
1 mały kawałek kory cynamonowej
1 łyżeczka goździków
1 łyżka nasion kolendry
½ łyżki nasion kozieradki
½ nasion włoskiego kopru
½ łyżki nasion kminu rzymskiego
1 łyżka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
Wszystkie składniki na hummus zmiksuj na masę. Dopraw solą, pieprzem i oliwą. Przygotuj przyprawę. Zgnieć cynamon i z resztą nasion upraż na patelni. Zmiksuj nasiona w młynku lub w moździerzu. Wymieszaj z papryką i posyp hummus.
1 Komentarz
Tez uwielbiam hummus, muszę wypróbować wersję z dynią. Ja używam suszonej ciecierzycy, którą moczę na noc w wodzie i następnie gotuję