494
Ostatnio pociągają mnie wegetariańskie przepisy. Lubię zrobić sobie bezmięsną przerwę i tylko żywić się warzywami. Ale lubię też spróbować coś nowego, niespotykanego, co właściwie normalnie nie przyszłoby mi do głowy zrobić. Warto więc czasami zaufać i zrobić coś nietypowego…
Jak się domyślacie sos czosnkowy z białej fasoli jest taką przystawką. Przepis znalazłam u Wegan nerd i odrazu mnie zaintrygował. I dobrze, bo jak widzicie zrobiłam i spróbowałam. Wam też go polecam, nawet jeśli macie zamiar zjeść sztukę mięsa. Ten czosnkowy sos z powodzeniem zastąpi sos czosnkowy na bazie jogurtu.
Przepis na sos czosnkowy z białej fasoli
Składniki:
na 0,5 l czosnkowego sosu
- 250 białej fasoli
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka francuskiej musztardy, dijon
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 50 ml dobrej oliwy
- 50 ml przegotowanej zimnej wody, opcjonalnie
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
- Fasolę namocz na 12 godzin w wodzie, po czym ugotuj do miękkości w lekko osolonej, odcedź i ostudź.
- Wrzuć fasolę do blendera wraz z pozostałymi składnikami i zmiksuj na jednolitą masę. Podlewaj wodą powoli, aby sos nie wyszedł za rzadki.
4 komentarze
Bardzo ciekawe ;)
Też tak mi się wydawało i musiałam się przekonać!
Gosiu, masz bardzo ciekawe przepisy. Ten sos musi być świety jako dip. Inspirujące :).
Pozdrawiam
ale fajny pomysł