260
Jedno z moich ulubionych dań, bo lubię, kiedy mięso jest gotowane w intensywnym , pieczarkowym sosie. Kurczak doskonale pasuje do pieczarek. Sos jest wystarczająco gęsty, ze względu na kwaśną śmietaną.
Kurczak w kremowym sosie z pieczarek, posypany obficie szczypiorkiem podałam z nadziewanymi ziemniakami, które niedługo tu się ukazą
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka oregano
- 250 pieczarek, świeżych
- 250 g crème fraiche
- 2 ½ dl śmietanki
- 3 łyżki szczypiorku
- sól i pieprz
- trochę oleju do smażenia
Wykonanie:
- Podziel kurczaka na mniejsze kawałki.
- Obierz cebulę posiekaj grubo, a grzyby pokrój w plasterki.
- Podsmaż wszystko na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaj crème fraiche i śmietaną.
- Duś sos przez 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
Gotowy sos posyp posiekanym szczypiorkiem.