Lubicie chińską kuchnię? Soczysty kurczak w sosie słodko kwaśnym, biały ryż, chrupiące warzywa… Co więcej potrzeba do szczęścia. Moja rodzinka jest zawsze zadowolona z obiadu po chińsku. Sądzę, że to zasługa sosu. Sos słodko kwaśny przyrządzam na wiele sposobów. Ten zawiera niewiele składników ale jest pyszny. Sos sojowy, imbir, sporo czosnku i wino marsala… i jeszcze ocet balsamiczny. No przecież to jest sos słodko kwaśny.
Macie jakąś ulubioną chińska restaurację? Ja ostatnio nie mogę natrafić na dobrą chińszczyznę, dlatego gotuję sama. Wiem, że moje smaki są takie jakie powinny być, naturalne, aromatyczne i intensywne. Będąc dzieckiem znałam jedynie grę w Chińczyka. O chińskiej kuchni nie miałam zielonego pojęcia. Jedynie Chińczyk jakoś mi utkwił w pamięci. Lubicie gry i grać? Jest wiele ciekawych portali, gdzie można sobie pograć o choćby w Chińczyka. Portal polskakasyno.pl także przygotował swój ranking kasyn. Najwyraźniej branża hazardowa rozwija się w szybkim tępie. No cóż mamy pandemię i wiele osób większość czasu spędza w domu i szuka rozrywki w grze. Jedni grają, a ja gotuję chińszczyznę.
Pewnie wiele z Was marzy zagrać w znanym na całym świecie kasynie, ale czyż online kasyna nie są bardziej wygodne i dostępne zwłaszcza teraz z tak wielkimi bonusami. Moje domowe gotowanie też jest czasami jak granie. Zawsze kombinuję z różnymi smakami. Jeśli mi zabraknie jakiegoś składnika to zastępuję go innym. W tym przepisie potrzebowałam wytrawne sherry ale miałam wino Marsala. Dymkę zastąpiłam porem. Zawsze znajdę jakieś smaczne rozwiązanie i zawsze świetnie się bawię podczas gotowania.
Kurczak w sosie słodko kwaśnym
4 porcje
Składniki:
600 g fileta z piersi kurczaka
1 łyżka soi
1 łyżka wytrawnego wina Marsala
1 łyżka mąki kukurydzianej
100 g selera korzeniowego
po jednej małej papryce, czerwonej, zielonej i żółtej
1 marchewka
5 cm świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
100 ml sosu sojowego
100 ml wody
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki miodu
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 czerwone chili
2 łyżki masła
nasiona sezamu i por do posypania
biały ryż do podania
Podziel filet z kurczaka na małe kawałki. W naczyniu wymieszaj soję z winem i mąką kukurydzianą. Zanurz kurczaka, dobrze wymieszaj i odstaw na godzinę. Warzywa pokrój w słupki. Obrany imbir zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Chili oczyść z gniazdka i drobno pokrój. Rozgrzej masło na patelni i zrumienić mięso ze wszystkich stron. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni wokuj warzywa przez około 5 minut. Warzywa powinny być lekko chrupiące. Przełóż warzywa na talerz.
Na tą samą patelnię wlej olej sezamowy. Dodaj imbir, czosnek, chili i smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie wlej wodę, sos sojowy, ocet balsamiczny i miód. Gotuj sos. Kiedy sos zacznie się karmelizować i gęstnieć dodaj mięso i warzywa, dokłądnie wymieszaj i zagotuj.
Podaj kurczaka z białym ryżem. Posyp prażonym sezamem i porem pociętym w piórka.
2 komentarze
Ależ te danie wygląda i na pewno tak samo smakuję czyli przepysznie. Na pewno zrobię :)
O matulu, jak to pięknie by się komponowało w papierowym pudełku do chińszczyzny z amerykańskich filmów, takim od street food… Już widzę jak idę z nim i pałeczkami po parku ostro zajadając :D:D