Uwielbiam domowe koktajle. Są najlepsze zwłaszcza, że mogę je zmiksować ze składników, które najbardziej lubię. Osobiście nie przepadam za mocno słodkimi koktajlami, dlatego używam owoce jedynie dla smaku i koloru, aby ograniczyć cukier. Owoce zawierają go niemało i chociaż jest to cukier nierafinowany to jednak cukier o tym samym wzorze chemicznym.
Ostatnio zrobiłam pyszny koktajl bananowo jeżynowy na mleku. Zaletą tego koktajlu jest możliwość zamiany mleka krowiego, na jakieś roślinne, kokosowe, sojowe lub migdałowe. Próbowałam go zrobić z nawet z mlekiem owsianym.Też nieźle smakował.
Przepisy na domowe koktajle są proste. Wystarczy czynny blender, jakieś owoce i płyn aby zmiksować pyszny orzeźwiający koktajl. Do przechowywania koktajli używam małych butelek. Wystarczy otworzyć butelkę, włożyć słomkę i raczyć się pysznym i schłodzonym koktajlem.
Domowe koktajl – jak przyrządzić
Czasami miksuję nieco gęściejszy koktajl i wtedy dodatkowo posypuję go nasionami lub pyłkiem pszczelim. Staram się też go zbytnio nie blendować tak aby pozostały w nim kawałki owoców. Koktajl wzbogacony pszczelim pyłkiem, nasionami konopi zawiera wtedy zdrowe kwasy tłuszczowe i sporo aminokwasów.
Banany i jeżyny to smaczne kombo. O tej porze zazwyczaj używam mrożonych owoców jagodowych. Lubię wszystkie oprócz truskawek. Jakoś nie podchodzą mi mrożone truskawki. Dlatego koktajle truskawkowe miksuję w sezonie na te owoce.
Koktajl bananowo jeżynowy
2 duże banany
250 g jeżyn, mrożone
800 ml mleka
3 – 4 łyżki miodu
Wsyp do blendera mrożone jeżyny. Dodaj pokrojone banany. Wlej mleko, miód i zmiksuj koktajl. Rozlej do małych butelek i podawaj ze słomką. Całkowicie zrezygnowałam z plastykowych słomek i naczyń. Używam wyłącznie słomki bambusowe i szklane naczynia jak butelki na koktajle.
3 komentarze
Super koktajl z bananami i jarzynami ;)
Uwielbiam koktajle, zwłaszcza te domowe! Często wypijam podczas śniadania przed pracą
Kiedyś w książce „Francuzki nie tyją” (swoją drogą polecam :D) czytałam, że właśnie we Francji praktycznie nie mrozi się truskawek, bo fatalnie to znoszą. Wzięłam sobie do serca i po prostu cieszę się nimi, póki sezon trwa. ;) A koktajl na pewno wypróbuję. Akurat mam świeże jeżyny z działki. W ogóle jeżyny świetnie współgrają z cynamonem. :D