Zdrowy napój o każdej porze dnia

Uwielbiam domowe koktajle. Są najlepsze zwłaszcza, że mogę je zmiksować ze składników, które najbardziej lubię. Osobiście nie przepadam za mocno słodkimi koktajlami, dlatego używam owoce jedynie dla smaku i koloru, aby ograniczyć cukier. Owoce zawierają go niemało i chociaż jest to cukier nierafinowany to jednak cukier o tym samym wzorze chemicznym.

Ostatnio zrobiłam pyszny koktajl bananowo jeżynowy na mleku. Zaletą tego koktajlu jest możliwość zamiany mleka krowiego, na jakieś roślinne, kokosowe, sojowe lub migdałowe. Próbowałam go zrobić z nawet z mlekiem owsianym.Też nieźle smakował.
Przepisy na domowe koktajle są proste. Wystarczy czynny blender, jakieś owoce i płyn aby zmiksować pyszny orzeźwiający koktajl. Do przechowywania koktajli używam małych butelek. Wystarczy otworzyć butelkę, włożyć słomkę i raczyć się pysznym i schłodzonym koktajlem.

konopie_koktajl_jezyny_przepis_codojedzenia

Domowe koktajl – jak przyrządzić

Czasami miksuję nieco gęściejszy koktajl i wtedy dodatkowo posypuję go nasionami lub pyłkiem pszczelim. Staram się też go zbytnio nie blendować tak aby pozostały w nim kawałki owoców. Koktajl wzbogacony pszczelim pyłkiem, nasionami konopi zawiera wtedy zdrowe kwasy tłuszczowe i sporo aminokwasów.

Banany i jeżyny to smaczne kombo. O tej porze zazwyczaj używam mrożonych owoców jagodowych. Lubię wszystkie oprócz truskawek. Jakoś nie podchodzą mi mrożone truskawki. Dlatego koktajle truskawkowe miksuję w sezonie na te owoce.

Koktajl bananowo jeżynowy

2 duże banany

250 g jeżyn, mrożone

800 ml mleka

3 – 4 łyżki miodu

koktajl_przepis_konopie_codojedzenia

Wsyp do blendera mrożone jeżyny. Dodaj pokrojone banany. Wlej mleko, miód i zmiksuj koktajl. Rozlej do małych butelek i podawaj ze słomką. Całkowicie zrezygnowałam z plastykowych słomek i naczyń. Używam wyłącznie słomki bambusowe i szklane naczynia jak butelki na koktajle.

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *