Od kilku dnia marzyła mi się gorąca czekolada. Na takie mrozy to dla mnie idealny ciepły napój, który od razu poprawi mi humor. Zazwyczaj przyrządzam czekoladę na mleku lub śmietance. Lubię też ugotować czekoladę na kokosowym mleku. Taka czekolada jest wtedy bardzo kremowa i aromatyczna. Gorąca czekolada z bitą śmietaną posypana wiórkami czekolady, kokosu i orzechami to już nie tylko napój ale i pyszny deser!
Gorąca czekolada
Składniki:
1 kubek czekolady
250 g kokosowego mleka
50 ml śmietanki + 25 ml do ubicia
1 łyżka kakao
szczypta prawdziwej wanilii
cukier do smaku
kokosowe wiórki, czekolada i orzechy do posypania
W małym garnuszku zagotuj kokosowe mleko ze śmietanką, kakao, wanilią i cukrem. Wlej czekoladę do kubka i udekoruj bitą śmietaną, wiórkami czekolady, kokosu i prażonymi orzechami.
5 komentarzy
w sam raz na taką pogodę
Oj zrobiłaś mi smaka, bo też noszę się ze smakiem czekolady :)
Uwielbiam kawę i mleko kokosowe! Do wypróbowania na dziś :-) Wygląda pysznie!!
chodzi o to kubek rozpuszczonej czekolady?
Nie, o jedną porcję=kubek. Kakao wymieszane z kokosowym mlekiem to dopiero będzie czekolada. Pozdrawiam