Zawsze piekę ciasto bananowe dodając rozgniecione banany do środka. Dzisiaj upiekłam ciasto bananowe tak zwane do góry nogami. Banany ułożyłam na dnie formy do pieczenia, a następnie pokryłam masą. Mało tego przyrządziłam dwa rodzaje masy, jedną z orzechami, a drugą z czekoladą. W ten sposób powstało ciasto bananowe lekko marmurkowe. Ciasto pachnące wanilią, bananami i orzechami.
Ciasto bananowe do góry nogami
Składniki:
forma o rozmiarach 20 cm x 30 cm
Masa czekoladowa
250 g pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła, u mnie solone + 3 łyżki
3 łyżki kakao
2 jajka
1 dl mleka
120 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
3 łyżki cukru muscovado
6 bananów
Masa orzechowa
2 jajka
80 g zmielonych włoskich orzechów
80 g cukru
1 łyżka tartej bułki
½ łyżki pszennej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Pokrój banany w plasterki i wyłóż nimi dno foremki. Rozpuść cukier muscovado na patelni , a następnie dodaj masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wylej na banany.
Przygotuj masę orzechową. Odziel białka od żółtek i ubij na sztywno, po czym dodaj cukier po łyżce stale ubijając. Nie przerywając ubijania dodaj po żółtku, a na końcu wmieszaj łyżką zmielone orzechy wymieszane z bułką i mąką. Wylej masę na banany i rozprowadź równomiernie.
Przygotuj masę czekoladową. Miękkie masło utrzyj z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku. Suche składniki wymieszaj w oddzielnej misce i dodaj w trzech podejściach do masy jajeczno maślanej na przemian z mlekiem. Wyłóż masę czekoladową na wierzch masy orzechowej. Rozprowadź w miarę równo, a następnie łyżką pomieszaj z masą orzechową. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Ostudź ciasto, a następnie odwróć bananami do góry.
5 komentarzy
Mmmm pyszne ! :)
w tym roku zrobiłam ciasto odwrócone pierwszy raz; i bardzo mi posmakowało. Fajna jest Twoja wersja
Dziékujé
Wygląda pysznie i jak czytam przepis to wydaje mi się, że na pewno smakuje bosko. Jakim jednak cudem banany się nie rozlazły, gdy przykryłaś je taką warstwą ciasta i upiekłaś? To znaczy nigdy jeszcze nie piekłam bananów, ale zawsze wydawało mi się, że zrobi się z nich marmolada w piekarniku, a tymczasem na twoim cieście widzę ładne kawałki.
Chyba muszę sama spróbować.
Banany muszą być grubo pokrojone