Jestem fanką ciasta marchewkowego! Niedawno upiekłam ciasto marchewkowe według przepisu Nigellii, które jest obecnie moim najlepszym marchewkowym ciastem. Ciasto jest również mocno migdałowe, bo zamiast tradycyjnej mąki upiekłam je ze zmielonymi migdałami, a więc ciasto bezglutenowe.
Jak widzicie na zdjęciach ciasto jest bardzo wilgotne, lekkie i puszyste. Z dodatkiem bitej śmietany po prostu raj dla smakowych kubków. Lubicie ciasto marchewkowe to polecam również ucierane ciasto marchewkowe, a dla wszystkich tych co nie lubią marchewki ciasto z cukinią.
Przepis na ciasto marchewkowe z rumem
Składniki:
na foremkę o rozmiarach 18cm x 25cm
- 3 łyżki migdałów, pokrojonych w słupki, do posypania wierzchu ciasta
- 250 g marchwi, drobno utartej
- 75 g rodzynek
- 4 łyżki ciemnego rumu
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 125 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g migdałów, zmielonych
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- starta skórka i sok z jednej limonki
Dodatkowo
- mascarpone lub bita śmietana
- cukier puder do smaku
- sok z limonki do smaku
Wykonanie:
- Rodzynki zalej rumem i pozostaw na 30 minut. Rodzynki wciągną prawie cały rum.
- Mokre i suche składniki wymieszaj w osobnych miskach, a następnie połącz razem delikatnie łyżką. Dodaj rodzynki i rum i wymieszaj.
- Przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i posyp migdałami.
- Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 35 minut.
- Podawaj z dodatkiem kremu mascarpone lub bitą śmietaną.
6 komentarzy
wygląda rewelacyjnie:)
Też ubóstwiam ciasto marchewkowe :)
Przepis mi się podoba, napewno wypróbuję te wersję :)
Widać, że wilgotne, takie jak lubię!
Dzięki dziewczyny! Polecam to ciasto wszystkim!
oj widzę że i mi by smakowało
Jak najbardziej do wypróbowania :)!