Jestem fanką ciasta marchewkowego! Niedawno upiekłam ciasto marchewkowe z rumem według przepisu Nigellii, które jest obecnie moim najlepszym marchewkowym ciastem. Ciasto jest również mocno migdałowe, bo zamiast tradycyjnej mąki upiekłam je migdałami, a więc jest to ciasto bezglutenowe.
Jak widzicie na zdjęciach ciasto jest bardzo wilgotne, lekkie i puszyste. Z dodatkiem bitej śmietany po prostu raj dla smakowych kubków. Lubicie ciasto marchewkowe to polecam również ucierane ciasto marchewkowe, a dla wszystkich tych co nie lubią marchewki ciasto z cukinią.
Ciasto marchewkowe z rumem
foremka o rozmiarach 18cm x 25cm
Składniki:
3 łyżki migdałów, pokrojonych w słupki, do posypania wierzchu ciasta
250 g marchwi, drobno utartej
75 g rodzynek
4 łyżki ciemnego rumu
150 g cukru
3 jajka
125 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g migdałów, zmielonych
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
starta skórka i sok z jednej limonki
Dodatkowo
200 g mascarpone lub 200 ml bitej śmietanki
2 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z limonki
Rodzynki zalej rumem i pozostaw na 30 minut. Rodzynki wciągną prawie cały rum. Mokre i suche składniki wymieszaj w osobnych miskach, a następnie połącz razem delikatnie łyżką. Dodaj rodzynki i rum i wymieszaj.
Przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i posyp migdałami. Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 35 minut.
Przygotuj krem do ciasta. Mascarpone lub bitą śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Schłodzone ciasto pokrój na kawałki i podaj z kremem.
6 komentarzy
wygląda rewelacyjnie:)
Też ubóstwiam ciasto marchewkowe :)
Przepis mi się podoba, napewno wypróbuję te wersję :)
Widać, że wilgotne, takie jak lubię!
Dzięki dziewczyny! Polecam to ciasto wszystkim!
oj widzę że i mi by smakowało
Jak najbardziej do wypróbowania :)!