Ucierane ciasto marchewkowe to przepyszne ciasto do kawy. Dopiero niedawno zauważyłam, że na moim blogu nie ma jeszcze przepisu na ciasto marchewkowe. Musiałam te zaległości nadrobić, ku uciesze większości domowników, bo dawno ciasta marchewkowego nie piekłam.
Dzisiaj proponuję bardzo prosty przepis na ucierane ciasto marchewkowe z dodatkiem cynamonu, które po prostu nie może się nie udać. Zazwyczaj ciasto marchewkowe pokrywam kremem zrobionym z serka homogenizowanego i masła, ale dzisiaj odstąpiłam od tej reguły. Ciasto ozdobiłam limonkową pomadą.
Ucierane ciasto marchewkowe
12 porcji, forma o średnicy 24 cm
Składniki:
3 jajka
150 g cukru
100 g trzcinowego cukru
200 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka waniliowego extraktu
1½ proszku do pieczenia
150 g masła rozpuszczonego
250 g startej marchewki
Pomada limonkowa
200 g cukru pudru
sok z 1 limonki
Rozpuść masło i ostudź. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią do białości. Dodaj roztopione masło i krótko zmiksuj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem i dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie.
Na końcu dodaj startą marchewkę, wymieszaj łyżką i wyłóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piecz ciasto marchewkowe w piekarniku na 160ºC na termoobieg przez 40 minut, lub do suchego patyczka.
8 komentarzy
Zapisuję ten przepis, pozwolisz? :)
Ależ proszę!
ciasto marchewkowe <3 moja miłość od zawsze!
Tak, trudno nie pokochać tego ciasta
Pozdrawiam
a ja jeszcze nigdy nie jadłam :) w końcu trzeba nadrobić stracony czas
Ķusisz koniecznie nadrobić zaległości!
Pyszne ciasto :) Dawno takiego nie jadłam :)
Jedno z moich ulubionych