Dopiero niedawno zauważyłam, że na moim blogu nie ma jeszcze przepisu na ciasto marchewkowe. Musiałam te zaległości nadrobić, ku uciesze większości domowników, bo dawno ciasta marchewkowego nie piekłam.
Dzisiaj proponuję bardzo prosty przepis na ucierane ciasto marchewkowe z dodatkiem cynamonu, który po prostu nie może się nie udać. Zazwyczaj ciasto marchewkowe pokrywam kremem zrobionym z serka homogenizowanego i masła, ale dzisiaj odstąpiłam od tej reguły. Ciasto ozdobiłam limonkową pomadą.
Przepis na ucierane ciasto marchewkowe
Składniki:
na foremkę okrągłą o średnicy 24 cm
- 3 jajka
- 2 dl cukru
- 1 dl brązowego cukru
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka waniliowego extraktu
- 1½ proszku do pieczenia
- 150 g masła rozpuszczonego
- 250 g startej marchewki
Pomada limonkowa
- 2 dl cukru pudru
- sok z 1 limonki
Wykonanie:
- Rozpuść masło i ostudź. Ubij jajka z cukrem i wanilią. Dodaj roztopione masło i wymieszaj.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem i dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie.
- Na końcu dodaj startą marchewkę, wymieszaj łyżką i wyłóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy.
- Piecz ciasto marchewkowe w piekarniku na 160ºC na termoobieg przez 35 minut, lub do suchego patyczka.
Zapisuję ten przepis, pozwolisz? :)
Ależ proszę!
ciasto marchewkowe <3 moja miłość od zawsze!
Tak, trudno nie pokochać tego ciasta
Pozdrawiam
a ja jeszcze nigdy nie jadłam :) w końcu trzeba nadrobić stracony czas
Ķusisz koniecznie nadrobić zaległości!
Pyszne ciasto :) Dawno takiego nie jadłam :)
Jedno z moich ulubionych