Zapraszam na czekoladowe ciasto z suszonymi figami. Ciasto z suszonymi figami jest mocno wilgotne i pyszne. Uwielbiam figi i świeże i te suszone. Dzisiejszy przepis na ciasto z figami powstał przy użyciu suszonych fig, które namoczyłam w korzennym kompocie z dodatkiem rumu. Ciasto z figami piekę często i za każdym razem inne. Piekłam ciasto figowe z dodatkiem cukinii. Ciasto z figami i czekoladą przytrafiło mi się na początku stycznia zeszłego roku. Do kruchego ciasta dodałam dżem figowy.
Tym razem postanowiłam upiec czekoladowe ciasto z figami. Jest to ciasto na bazie jogurtu i masła i bardzo łatwe w pieczeniu. Mam słabość do wypieków na maśle ale z powodzeniem możecie je zastąpić olejem. Jest to idealne ciasto na niedzielę. Cóż więcej potrzeba oprócz kawałka pysznego ciasta…Filiżankę świeżo zaparzonego espresso oczywiście!
Ciasto z suszonymi figami
Składniki:
na podłużną foremkę 28 cm x 12 cm
250 g pszennej mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
40 g kakao
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
2 jajka
250 ml jogurtu
125 g masła, rozpuszczonego
200 g suszonych fig
200 ml korzennego kompotu
1 łyżka rumu
porcja ganache
1 łyżeczka złotej posypki
Figi zalać kompotem wymieszanym z rumem. Odstawić na godzinę po czym pokroić na kawałki. Nastawić piekarnik na 175ºC. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać jogurt, jajka i rozpuszczone ale schłodzone masło. Pamiętać aby jajka i jogurt miały pokojową temperaturę. Wlać mokrą mieszankę do suchej i wymieszać. Następnie dodać do masy pokrojone figi z płynem. Wymieszać masę i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut. Patyczek powinien być suchy. Upieczone ciasto ostudzić w foremce. Przygotuj ganache . Lekko przestudzonym ganache posmaruj ciasto. Dodatkowo posypałam ciasto złotą posypką.
4 komentarze
Super sposób na figi namoczone w korzennym kompocie :) Ciasto prezentuje się przepysznie :)
Nowy smak i od razu kupiony. Ciasto wyszło wyśmienicie. Wspaniały przepis! Gratulacje:-)
„Następnie dodać do masy pokrojone figi z płynem.” Dobrze rozumiem, że do ciasta dodajemy również płyn z moczenia owoców?
Tak, z płynem z moczenia owoców!