Wreszcie się rozpogodziło! Dzisiaj popijam kawę na powietrzu, a do kawki mam pyszne ciasto ucierane z cynamonem i jabłkami. Lubicie ciasto z jabłkami? Jest to moje ulubione ciasto, ponieważ przepadam za jabłkami. Owszem zjem i inne ciasto z owocami zwłaszcza w sezonie na owoce. Oczywiście z niecierpliwością czekam na pierwsze jabłka, a w międzyczasie piekę ciasto z truskawkami czy rabarbarowe.
Dzisiejsze ciasto zrobiłam z nadzieniem cynamonowo kardamonowym z dodatkiem trzcinowego cukru. W moich wypiekach bardzo często pojawia się cynamon w towarzystwie kardamonu. Bardzo lubię te przyprawy. Ciasto jest takie aromatyczne, bardzo uzależniające. To ciasto jest pyszne na ciepło i na zimno. Na ciepło świetnie pasuje do lodów, a na zimno z bitą śmietaną. Dzisiaj postawiłam na bitą śmietanę. Gorąca herbata, kawałek ciasta i ochota na słodkie w pełni zaspokojona.
Ucierane z cynamonem i jabłkami
20 porcji
Składniki:
150 g masła
4 jajka
250 g cukru
150 g jogurtu
300 g pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
nasiona z 1 laski wanilii
szczypta soli, u mnie solone masło
Nadzienie
125 g trzcinowego cukru
2 łyżki cynmonu
1 łyżeczka kardamonu lub więcej cynamonu
3 soczyste jabłka średniej wielkości
300 ml śmietanki kremówki, 36%
cynamon do posypania
Nastaw piekarnik na 180ºC. Odważ cukier i wsyp do misy miksera. Dodaj jajka , wanilię i szczyptę soli. Zmiksuj jajka na puszystą masę. Rozpuść masło i wymieszaj z jogurtem. Dodaj mieszankę do masy jajecznej i zmiksuj do połączenia. Odważ mąkę. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Mieszaj łyżką do połączenia składników.
W misce wymieszaj cukier z cynamonem i kardamonem. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazdka i pokrój w ósemki. Foremkę o rozmiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie napełnij formę połową ciasta. Na wierzchu ułóż jabłka i posyp połową korzennego cukru. Następnie rozprowadź resztę ciasta i zakończ posypką.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Ubij śmietankę i równomiernie rozprowadź po cieście. Posyp cynamonem. Pokrój ciasto na kawałki. Przechowuj w lodówce. Smacznego!
5 komentarzy
Proste a jakie pyszne ! ;)
Uwielbiam zapach i smak cynamonu. Szybkie i proste w przygotowaniu, coś dla mnie.
Bardzo proste i jednocześnie szybkie. Spróbuję na pewno.
Do tego ciasta ma być jogurt, ale jaki dokładnie polecasz? Naturalny?
Tak naturalny. Używam zazwyczaj jogurtu o zawartości tłuszczu minimum 3%