Proste ciasto ucierane z cynamonem i jabłkami

Wreszcie się rozpogodziło! Dzisiaj popijam kawę na powietrzu, a do kawki mam pyszne ciasto ucierane z cynamonem i jabłkami. Lubicie ciasto z jabłkami? Jest to moje ulubione ciasto, ponieważ przepadam za jabłkami. Owszem zjem i inne ciasto z owocami zwłaszcza w sezonie na owoce. Oczywiście z niecierpliwością czekam na pierwsze jabłka, a w międzyczasie piekę ciasto z truskawkami czy rabarbarowe.

ucierane_ciasto_przepis_cynamon_jablka_codojedzenia

ucieraneciasto_cynamon_kardamon_jablka_codojedzenia

Dzisiejsze ciasto zrobiłam z nadzieniem cynamonowo kardamonowym z dodatkiem trzcinowego cukru. W moich wypiekach bardzo często pojawia się cynamon w towarzystwie kardamonu. Bardzo lubię te przyprawy. Ciasto jest takie aromatyczne, bardzo uzależniające. To ciasto jest pyszne na ciepło i na zimno. Na ciepło świetnie pasuje do lodów, a na zimno z bitą śmietaną. Dzisiaj postawiłam na bitą śmietanę. Gorąca herbata, kawałek ciasta i ochota na słodkie w pełni zaspokojona.

ucierane z cynamonem przepis codojedzenia

Ucierane z cynamonem i jabłkami

20 porcji

Składniki:

150 g masła

4 jajka

250 g cukru

150 g jogurtu

300 g pszennej mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

nasiona z 1 laski wanilii

szczypta soli, u mnie solone masło

Nadzienie

125 g trzcinowego cukru

2 łyżki cynmonu

1 łyżeczka kardamonu lub więcej cynamonu

3 soczyste jabłka średniej wielkości

300 ml śmietanki kremówki, 36%

cynamon do posypania

ucierane z cynamonem codojedzenia

Nastaw piekarnik na 180ºC. Odważ cukier i wsyp do misy miksera. Dodaj jajka , wanilię i szczyptę soli. Zmiksuj jajka na puszystą masę. Rozpuść masło i wymieszaj z jogurtem. Dodaj mieszankę do masy jajecznej i zmiksuj do połączenia. Odważ mąkę. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Mieszaj łyżką do połączenia składników.

W misce wymieszaj cukier z cynamonem i kardamonem. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazdka i pokrój w ósemki. Foremkę o rozmiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie napełnij formę połową ciasta. Na wierzchu ułóż jabłka i posyp połową korzennego cukru. Następnie rozprowadź resztę ciasta i zakończ posypką.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Ubij śmietankę i równomiernie rozprowadź po cieście. Posyp cynamonem. Pokrój ciasto na kawałki. Przechowuj w lodówce. Smacznego!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *