Każdy kraj ma swoją ulubioną sałatkę na bazie jogurtu. Sałatka jogurtowa to ulubiony dodatek do obiadu. W Polsce to popularna mizeria, niegdyś robiona z gęstą i kwaśną śmietaną, którą wyparł grecki jogurt. W Indiach króluje słynna raita, a w Iranie sałatka jogurtowa borani z dodatkiem grillowanego bakłażana. Muszę przyznać, że ta sałatka jest przepyszna. Znacie na pewno ten przepis, a dzisiaj proponuję borani z miętą pieprzową i oliwą.
Przyrządzam borani często zwłaszcza, kiedy planuję grilla. Jest idealna do aromatycznego mięsa z grilla. Uwielbiam jej smak. Bakłażan grilluję w piekarniku, zdejmuję skórkę i kroję drobno. Potem siekam drobno miętę i mieszam z jogurtem i oliwą. Na koniec dodaję pokrojony bakłażan, mnóstwo czosnku, doprawiam solą i gotowe. Prawda, że łatwa w przyrządzeniu sałatka?
Sałatka jogurtowa borani
4 porcje
Składniki:
1 bakłażan, około 350 g
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka drobno posiekanej mięty pieprzowej
300 g greckiego jogurtu, 10 % tłuszczu
sól do smaku
2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 200ºC. Nakłuj bakłażan widelcem i piecz /grilluj przez 30 minut. Upieczony i gorący bakłażan opłukaj zimną wodą i zdejmij skórkę. Pokrój warzywo w kostkę i włóż do miski. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj jogurt. Wlej oliwę, dopraw sola i wymieszaj sałatkę. Sałatkę można przyrządzić na dzień przed spożyciem. Smacznego
2 komentarze
Uwielbiam czosnek, więc ta sałatka to coś dla mnie.
Dla kontrastu dodał bym kopru lub natki z pietruszki, ale sam nie wiem czy te smaki się nie pogryzą. Lubię nowości.