Co kraj to obyczaj!

Każdy kraj ma swoją ulubioną sałatkę na bazie jogurtu. Sałatka jogurtowa to ulubiony dodatek do obiadu. W Polsce to popularna mizeria, niegdyś robiona z gęstą i kwaśną śmietaną, którą wyparł grecki jogurt. W Indiach króluje słynna raita, a w Iranie sałatka jogurtowa borani z dodatkiem grillowanego bakłażana.  Muszę przyznać, że ta sałatka jest przepyszna. Znacie na pewno ten przepis, a dzisiaj proponuję borani z miętą pieprzową i oliwą.

baklazan_jogurt_mieta_przepis_codojedzenia

Przyrządzam borani często zwłaszcza, kiedy planuję grilla. Jest idealna do aromatycznego mięsa z grilla. Uwielbiam jej smak. Bakłażan grilluję w piekarniku, zdejmuję skórkę i kroję drobno. Potem siekam drobno miętę i mieszam z jogurtem i oliwą. Na koniec dodaję pokrojony bakłażan, mnóstwo czosnku, doprawiam solą i gotowe. Prawda, że łatwa w przyrządzeniu  sałatka?

salatkajogurtowa_baklazana_codojedzenia

Sałatka jogurtowa borani

4 porcje

Składniki:

1 bakłażan, około 350 g

3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

1 łyżka drobno posiekanej mięty pieprzowej

300 g greckiego jogurtu, 10 % tłuszczu

sól do smaku

2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Nastaw piekarnik na 200ºC. Nakłuj bakłażan widelcem i piecz /grilluj przez 30 minut. Upieczony i gorący bakłażan opłukaj zimną wodą i zdejmij skórkę. Pokrój warzywo w kostkę i włóż do miski. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj jogurt. Wlej oliwę, dopraw sola i wymieszaj sałatkę. Sałatkę można przyrządzić na dzień przed spożyciem. Smacznego

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *