Kawowy tort bezowy na niedzielę

Siedzimy w domku i chrupiemy pyszny kawowy tort bezowy. Pachnie świeżo zaparzonym espresso i czekoladą. Dawno nie piekłam bezy. Ostatnio zostały mi białka, ponieważ dość często miksuję domowy majonez. Postanowiłam zrobić rodzinie niespodziankę i upiec tort bezowy o smaku kawy i czekolady.

Pieczenie bezy urządzam na wieczór. Zazwyczaj piekę ją przez godzinę i zostawiam na noc w piekarniku aby dobrze wyschła. Następnego dnia montuję tort, wstawiam do lodówki aby nieco krem zgęstniał. Kiedy przychodzi pora na popołudniową kawę tort jest gotowy.

Kawowy tort bezowy to prosty wypiek. Przyrządzenie bezy wymaga jednak cierpliwości. Najpierw trzeba ubić jajka, potem wsypywać po łyżce cukru aż beza będzie gęsta i lśniąca, a cukier rozpuszczony. Potem oczywiście trzeba ją upiec. Jednak samo przełożenie tortu jest proste. U mnie zazwyczaj jest to bita śmietana z jakimiś dodatkami. Tym razem postawiłam na laskowe orzechy , kawę i czekoladę. Czuję się niesamowicie pobudza od takiej ilości cukru. Beza jest słodka, nie da się ukryć. Miłej niedzieli Kochami!

kawowy tort bezowy deser codojedzenia przepis

Kawowy tort bezowy

10 porcji

Składniki:

6 białek

szczypta soli

300 g cukru

1 łyżka zmielonej neski

300 ml śmietanki, 36% tł.

100 g czekolady

60 g laskowych orzechów, grubo pokrojonych

tort_deser_przepis_beza_codojedzenia

Białka wlej do misy miksera i ubij z solą na puszysto. Kiedy będzie już ubita zacznij dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając. Ważne jest aby między cukier zdążył się rozpuścić między kolejnymi dodanymi porcjami. Gotowa beza jest lśniąca i sztywna. Pod koniec ubijania dodaj połowę orzechów, kawę i krótko zmiksuj.

Przygotuj dwie blaszki i przykryj każdą papierem do pieczenia. Narysuj koło o średnicy 25 cm. Podziel bezę na dwie równe części i rozprowadź w kręgu. Posyp wierzch resztą orzechów. Nastaw piekarnik na termoobieg na 140ºC i piecz dwie blaszki na raz przez godzinę. Jeśli nie dysponujesz termoobiegiem. Przyrządź bezę z połowy porcji i piecz w dwóch podejściach. Pozostaw bezę w wyłączonym piekarniku do ostudzenia.

Ubij śmietankę na puszysto. Pod koniec ubijania dodaj rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę wymieszaną z kawą neską. Zachowaj dwie łyżki czekolady do dekoracji. Posmaruj jeden spód bezowy kremem i przykryj drugim. Wierzch tortu udekoruj resztą rozpuszczonej czekolady. Wstaw tort do lodówki aby krem stężał. Przed podaniem pokrój na 10 kawałków. Smacznego!

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *