Czekoladowa krajanka z lukrecją to proste ciasto na niedzielę. Właściwie miałam zrobić ciasto czekoladowe ale zabrakło mi kakao. Zawsze mam rezerwowy plan, więc zrobiłam ciasto z kawą. Czekoladowa krajanka nabrała smaku, kiedy polałam ciasto czekoladową polewą i posypałam lukrecją. Jeszcze do niedawna nie lubiłam lukrecji. Coraz częściej sięgam po tą przyprawę i coraz bardziej mi ona smakuje. Lukrecją z czekoladą ma fajny posmak zwłaszcza jeśli do czekolady dodam trochę soli. Słodycze i wypieki z lukrecją są bardzo popularne wśród Szwedów. Są to bardzo charakterystyczne wyroby i żeby je polubić może to zająć trochę czasu…25 lat…he, he…
Czekoladowa krajanka to ciasto tortowe, które można upiec jako tort czekoladowy . Myślę, że ucieszę wszystkich tych, którzy uwielbiają czekoladę. W tym przepisie nie można narzekać na jej brak. Krajanka jest bardzo, bardzo czekoladowa! Moje dzieci podskakiwały z radości!
Czekoladowa krajanka
Składniki:
foremka o rozmiarach 20 cm x 30 cm
270 g pszennej mąki
2½ łyżeczki proszku do pieczenia
20 g kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
½ łyżeczki waniliowej pasty
150 g masła, rozpuszczonego
250 g cukru
4 jajka
150 ml mleka
szczypta soli
Krem czekoladowy
100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
200 g cukru pudru
150 g masła, miękkiego
6 łyżek zaparzonej kawy, ostudzonej
2 łyżki śmietanki
szczypta soli
Polewa czekoladowa
100 g czekolady
2 łyżki golden syropu
1 łyżka śmieatnki
l łyżeczka lukrecji w proszku do posypania
Nastaw piekarnik na 175ºC. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Kawę rozpuść w mleku. Do miski wsyp przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem, solą i wanilią na puszysto. Piecz ciasto przez 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź przykrywając ściereczką. Przekrój spód na pół wzdłuż dłuższego boku, następnie rozetnij każdy placek na dwa spody. W ten sposób uzyskasz 4 spody do przełożenia kremem. Przygotuj krem. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej umieszczając miskę nad garnkiem z gotującą wodą. Do rozpuszczania czekolady używam specjalnego naczynia, zobacz tutaj.
Do połamanej czekolady dodaj kakao, śmietankę, szczyptę soli i gorącą kawę. Mieszaj aż czekolada rozpuści się, a masa będzie błyszcząca. Zdejmij z pary i odstaw na bok. Rozpuszczona czekolada musi ostygnąć. Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj czekoladę i zmiksuj do połączenia składników. Przystąp do montowania krajanki. Ułóż pierwszy placek na talerzu i posmaruj kremem. Przykryj kolejnym plackiem i rozprowadź krem. Zakończ ostatnim plackiem, posmaruj cienką warstwą kremu wierzch i boki.
Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny. Przygotuj polewę rozpuszczając wszystkie składniki w kąpieli wodnej. Polej ciasto polewą. Polewa prawie od razu zastygnie jeśli ciasto jest dobrze schłodzone. Pokrój ciasto na porcje. Jeśli ciasto jest bardzo zmarznięte, wyjmij je na 30 minut przed podaniem.
4 komentarze
My chyba do lukrecji jeszcze nie dojrzałyśmy :P
obłędnie wygląda to ciasto, ja nigdy nie próbowałam lukrecji; ciekawa jestem jej smaku
uwielbiam wszystko co lukrecjowe! czy w tym cieście lukrecja jest bardzo wyczuwalna? bo im bardziej tym chętniej je zrobię :P
Według mnie to lukrecja jest zawsze bardzo wyczuwalna. Ja posypałam nią ciasto, ale z powodzeniem można dodać trochę lukrecji do kremu