Hejka! Mam dla Was dzisiaj pyszny przepis na czekoladową roladę. Znacie banoffee? Ta biszkoptowa rolada to rolada banoffee. Dawno nie piekłam rolady, a przecież to taki szybki wypiek. Chyba pobiłam rekord, bo roladę biszkoptową piekłam zaledwie 5 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku. Wyszła taka puszysta i miękka. Bardzo łatwo ją zrolowałam jeszcze ciepłą, nie pękła!
Nadzienie banoffee to oczywiście banany, ubita kremówka i dulce de leche. Ta kombinacja jest niesamowita. Dulce de leche pewnie bym zjadła prosto z puszki, gdyby nie mój zdrowy rozsądek ile to kalorii i węglowodanów. Mówiąc szczerze to ciasto jedynie spróbowałam, bo faktycznie jakoś na słodkie ostatnio mam długie zęby. Ale za to mam dla kogo piec.
Rolada banoffee została od razu sfotografowana. Sądzę, że jutro będzie jeszcze lepsza jak wszystkie smaki się przegryzą. Z tej porcji wychodzi dosyć dużo porcji. Wykroiłam aż 14 krążków. Sądzę, że biszkoptowa rolada to fajny deser na Wielkanoc. Oczywiście będzie też mazurek. Na Wielkanoc piekę również szarlotkę. Uwielbiam wszelkie kremówki, więc czekoladowa rolada w pełni mnie satysfakcjonuje na deser do wielkanocnej kawy.
Rolada banoffee
14 porcji
Składniki:
3 duże jajka
70 g ziemniaczanej mąki
150 g brązowego cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie
1 duży banan
200 ml śmietanki, 36% tł.
100 g mascarpone
pół puszki dulce de leche, około 180 g
1 łyżka kakao do posypania
Nastaw piekarnik na 250ºC bez termoobiegu. Jajka zmiksuj z cukrem na puszysto. Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiej do ubitej masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Blaszkę od piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Rozsmaruj ciasto na wielkość papieru zostawiając 2 cm wolne brzegi. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz przez 5 minut. Sprawdź patyczkiem, ale ciasto powinno być bardzo miękkie ale upieczone. Szybko oderwij papier. Ściereczkę posyp cukrem, połóż na niej biszkopt i zroluj roladę. Pozostaw tak do ostygnięcia.
Ubij śmietankę na puszysto dodając pod koniec mascarpone. Pamiętaj aby śmietanka i mascarpone były schłodzone. Następnie dodaj dulce de leche i wymieszaj ale nie do końca. Masa powinna mieć marmurkowy efekt. Rozwiń ostygnięty biszkopt, posmaruj biszkopt kremem i posyp plasterkami banana. Zroluj biszkopt. Posyp roladę kakao i pokrój na krążki o grubości 2 cm. Smacznego
3 komentarze
Twoja rolada wygląda przepysznie ;)
Dziękuję. Polecam przepis
Pysznie :)