Zbliża się Wielkanoc. W związku z tym mam dla Was dzisiaj przepis na cukiniowe ciasto matcha. Ciasto cukiniowe piekę bardzo często, ponieważ lubię, kiedy ciasto jest wilgotne, a takie właśnie jest ciasto po dodaniu cukinii. Ciasto matcha pięknie pachnie herbatą. Jeśli jeszcze nie piekliście z matcha to polecam ten przepis. Na pewno zaskoczycie rodzinę tym ciastem po jest nietypowe ale bardzo smaczne i aromatyczne.
To ciasto do złudzenia przypomina obojętnie jakie ciasto cukiniowe czy ciasto marchewkowe. Ukręciłam również pyszny krem na bazie masła i serka oraz białej czekolady. Na Wielkanoc ciasto matcha swobodnie zastąpi tort, bo samo wygląda jak wielkanocny tort, prawda!
Ciasto matcha z cukinią
Składniki:
100 g masła
2 jajka, duże
250 g trzcinowego cukru
2 łyżki soku i otarta skórka z cytryny
200 g pszennej mąki tortowej
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu lub nasiona z jednej laski wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
160 g utartej cukinii, nieodciśniętej
2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha
Krem z białej czekolady
200 g białej czekolady
150 g masła, miękkiego
200 g kremowego serka, temperatura pokojowa
4 łyżki cukru pudru
Nastaw piekarnik na 175ºC. Masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj jajka z cukinią, matcha, solą i ostudzonym masłem. Dodaj sok i otartą skórkę z cytryny, wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek i sodę do pieczenia oraz cukier z wanilią. Wymieszaj suche skłądniki balonową trzepaczką. Następnie wlej mokre składniki do suchych i połącz za pomocą szpatułki.
Dni formy wyłóż papierem do pieczenia, brzegi posmaruj tłuszczem i oprósz bułką. Napełnij formę masą i wygładź powierzchnię. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 – 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Ostudzone ciasto rozkrój na dwa placki.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, ostudź. Zmiksuj masło z serkiem na puszystą masę. Dodaj cukier puder i miksuj jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodaj schłodzoną czekoladą nie przerywając miksowania. Posmaruj pierwszy placek kremem i przykryj drugim plackiem. Posmaruj wierzch i boki ciasta kremem. Udekoruj owocami lub posyp perełkową posypką.
2 komentarze
Wygląda mega, smakuje pewnie jeszcze lepiej ;)
Patrząc na to ciasto aż chce się je zjeść super przepis dziękuje:)