Prosty tort na Wielkanoc

Zbliża się Wielkanoc. W związku z tym mam dla Was dzisiaj przepis na cukiniowe ciasto matcha. Ciasto cukiniowe piekę bardzo często, ponieważ lubię, kiedy ciasto jest wilgotne, a takie właśnie jest ciasto po dodaniu cukinii. Ciasto matcha pięknie pachnie herbatą. Jeśli jeszcze nie piekliście z matcha to polecam ten przepis. Na pewno zaskoczycie rodzinę tym ciastem po jest nietypowe ale bardzo smaczne i aromatyczne.

ucierane_ciasto_dokawy_matcha_cukinia_codojedzenia

To ciasto do złudzenia przypomina obojętnie jakie ciasto cukiniowe czy ciasto marchewkowe. Ukręciłam również pyszny krem na bazie masła i serka oraz białej czekolady. Na Wielkanoc ciasto matcha swobodnie zastąpi tort, bo samo wygląda jak wielkanocny tort, prawda!

ciastomatcha_cukinia_kremmaslany

Ciasto matcha z cukinią

Składniki:

100 g masła

2 jajka, duże

250 g trzcinowego cukru

2 łyżki soku i otarta skórka z cytryny

200 g  pszennej mąki tortowej

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu lub nasiona z jednej laski wanilii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

160 g utartej cukinii, nieodciśniętej

2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha

Krem z białej czekolady

200 g białej czekolady

150 g masła, miękkiego

200 g kremowego serka, temperatura pokojowa

4 łyżki cukru pudru

ciasto_matcha_przepis_codojedzenia

Nastaw piekarnik na 175ºC. Masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj jajka z cukinią, matcha, solą i ostudzonym masłem. Dodaj sok i otartą skórkę z cytryny, wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek i sodę do pieczenia oraz cukier z wanilią. Wymieszaj suche skłądniki balonową trzepaczką. Następnie wlej mokre składniki do suchych i połącz za pomocą szpatułki.

Dni formy wyłóż papierem do pieczenia, brzegi posmaruj tłuszczem i oprósz bułką. Napełnij formę masą i wygładź powierzchnię. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 – 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Ostudzone ciasto rozkrój na dwa placki.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, ostudź. Zmiksuj masło z serkiem na puszystą masę. Dodaj cukier puder i miksuj jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodaj schłodzoną czekoladą nie przerywając miksowania. Posmaruj pierwszy placek kremem i przykryj drugim plackiem. Posmaruj wierzch i boki ciasta kremem. Udekoruj owocami lub posyp perełkową posypką.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *