Znacie ciasto tosca? Uwielbiam chrupiące migdały w karmelu. Tosca nadzienie można zrobić również z kokosowych wiórków jak również nadziać nim drożdżowe bułeczki. Dzisiaj przygotowałam dla Was taki przepis, drożdżowe bułeczki tosca. Są to najzwyklejsze cynamonowe ślimaczki pachnące kardamonem i polane migdałową tosca. Właśnie tak upieczone cynamonowe bułeczki stają się niezwykle smaczne.
Przepadam za drożdżowymi wypiekami. Jest mi wszystko jedno czy jest to drożdżowe z blachy czy też małe drożdżówki. Zapach drożdżowego wypieku na długo zostaje w kuchni. Mój mąż po przyjściu z pracy już od drzwi był ciekawy co tak pachnie. Takie świeżo upieczone drożdżówki idą u nas jak masło. Nie wiadomo ile bym ich upiekła, ich żywot jest jedynie jednodniowy. Nic dziwnego drożdżowe smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu.
Drożdżowe bułeczki tosca
14 sztuk
Składniki:
150 g masła
250 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
125 g cukru
½ łyżeczki soli
1 jajko + 1 jajko do posmarowania
600 g pszennej mąki
Nadzienie
50 g miękkiego masła
1 łyżka cynamonu
4 łyżki cukru
Tosca
70 g masła
75 ml śmietanki, 36% tł.
100 ml golden syropu
Masło rozpuść w podgrzanym mleku. Dodaj pokruszone drożdże. Odważ mąkę i cukier. Wlej zaczyn i zagnieć ciasto. Następnie dodaj sól, jajko i zagniataj dalej aż ciasto będzie gładkie i odchodzić od naczynia ścianek. Zagniatam drożdżowe przy pomocy miksera z hakiem. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 50 minut. W międzyczasie ugotuj nadzienie tosca. Do małego rondelka włóż masło, golden syrop i śmietankę. Gotuj aż karmel stanie się lekko złoty. Dodaj migdałowe płatki i gotuj jeszcze przez 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aby tosca się nie przypaliła. Zdejmij rondel z kuchni i przestudź karmel.
Ciasto rowałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Wymieszaj miękkie masło z cynamonem i cukrem. Posmaruj placek cynamonowym nadzieniem i zwiń w rulon. Pokrój na 14 kawałków o grubości 2 cm. Układaj drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam drożdżówki na dwóch blaszkach i miałam piekarnik nastawiony na termoobieg. Posmaruj drożdżówki rozmąconym jajkiem. Na każdą połóż łyżkę nadzienia. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez około 15 – 20 minut. Jeśli pieczesz obie blaszki na raz to zamień je miejscami w połowie czasu pieczenia. Zmniejsz temperaturę jeśli bułeczki za szybko się rumienią. Piekarnik piekarnikowi nierówny. Upieczone bułeczki ostudź. Smacznego!
3 komentarze
Chyba się skuszę i na najbliższy weekend upiekę. Wyglądają znakomicie, a chyba jeszcze lepiej smakują. Czytając wpis widzę, że nie są pracochłonne, a to coś co lubię.
Uwielbiam migdały i zapach cynamonu. Prezentują się bardzo ładnie, a chyba jeszcze lepiej smakują. Koniecznie muszę upiec, bo u nas w domu co weekend zawsze jest coś słodkiego.
Cynamonowe ślimaczki uwielbiam i taką wersję też chętnie spróbuję. Już czuję ich zapach. :)