Nie będę śpiewać Tosca…

Znacie ciasto tosca? Uwielbiam chrupiące migdały w karmelu. Tosca nadzienie można zrobić również z kokosowych wiórków jak również nadziać nim drożdżowe bułeczki. Dzisiaj przygotowałam dla Was taki przepis, drożdżowe bułeczki tosca. Są to najzwyklejsze cynamonowe ślimaczki pachnące kardamonem i polane migdałową tosca. Właśnie tak upieczone cynamonowe bułeczki stają się niezwykle smaczne.

drozdzowki_kardamon_migdaly_tosca_codojedzenia

Przepadam za drożdżowymi wypiekami. Jest mi wszystko jedno czy jest to drożdżowe z blachy czy też małe drożdżówki. Zapach drożdżowego wypieku na długo zostaje w kuchni. Mój mąż po przyjściu z pracy już od drzwi był ciekawy co tak pachnie. Takie świeżo upieczone drożdżówki idą u nas jak masło. Nie wiadomo ile bym ich upiekła, ich żywot jest jedynie jednodniowy. Nic dziwnego drożdżowe smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu.

drozdzowebuleczkitosca_wypieki_migdaly_codojedzenia

Drożdżowe bułeczki tosca

14 sztuk

Składniki:

150 g masła

250 ml ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

125 g cukru

½ łyżeczki soli

1 jajko + 1 jajko do posmarowania

600 g pszennej mąki

Nadzienie

50 g miękkiego masła

1 łyżka cynamonu

4 łyżki cukru

Tosca

70 g masła

75 ml śmietanki, 36% tł.

100 ml golden syropu

drozdzowkitosca_przepis_wypieki_codojedzenia

Masło rozpuść w podgrzanym mleku. Dodaj pokruszone drożdże. Odważ mąkę i cukier. Wlej zaczyn i zagnieć ciasto. Następnie dodaj sól, jajko i zagniataj dalej aż ciasto będzie gładkie i odchodzić od naczynia ścianek. Zagniatam drożdżowe przy pomocy miksera z hakiem. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 50 minut. W międzyczasie ugotuj nadzienie tosca. Do małego rondelka włóż masło, golden syrop i śmietankę. Gotuj aż karmel stanie się lekko złoty. Dodaj migdałowe płatki i gotuj jeszcze przez 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aby tosca się nie przypaliła. Zdejmij rondel z kuchni i przestudź karmel.

Ciasto rowałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Wymieszaj miękkie masło z cynamonem i cukrem. Posmaruj placek cynamonowym nadzieniem i zwiń w rulon. Pokrój na 14 kawałków o grubości 2 cm. Układaj drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam drożdżówki na dwóch blaszkach i miałam piekarnik nastawiony na termoobieg. Posmaruj drożdżówki rozmąconym jajkiem. Na każdą połóż łyżkę nadzienia. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez około 15 – 20  minut. Jeśli pieczesz obie blaszki na raz to zamień je miejscami w połowie czasu pieczenia. Zmniejsz temperaturę jeśli bułeczki za szybko się rumienią. Piekarnik piekarnikowi nierówny. Upieczone bułeczki ostudź. Smacznego!

 

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *