Kto lubi drożdżówki? Jestem miłośniczką drożdżowego ciasta. Słodkie drożdżówki z kardamonem i miodem to wspaniałe drożdżowe bułeczki do popołudniowej kawy lub na śniadanie podane z mlekiem. Moje dzieci uwielbiają lekko słodkie drożdżówki z kardamonem.
Osobiście przepadam za tą przyprawą i często używam ją do wypieków, a nawet w gotowaniu. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi kardamonu to może go zastąpić cynamonem i upiec tradycyjne cynamonowe ślimaczki. Jeśli ktoś natomiast ma trudności z wyborem to może upiec cynamonowe bułeczki z kardamonem. Cynamon i kardamon świetnie ze sobą pasują, to prawda ale dzisiaj postawiłam wyłącznie na kardamon.
Słodkie drożdżówki z kardamonem
12 – 14 sztuk
Składniki:
150 g masła
250 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
125 g cukru
½ łyżeczki soli
1 jajko + 1 jajko do posmarowania
600 g pszennej mąki
Nadzienie
50 g miękkiego masła
2 łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu
100 ml miodu
perłowy cukier do posypania
Podgrzej mleko do 37ºC i rozpuść w nim drożdże. Odważ mąkę, cukier i umieść w misie do miksera. Dodaj mleko z drożdżami, jajko i zarób gładkie ciasto. Na końcu dodaj miękkie masło i zarabiaj ciasto tak długo aż całkowicie wchłonie masło. To ciasto drożdżowe jest dosyć lepkie ale takie ma być. Za to po upieczeniu drożdżówki będą długo świeże. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj ciasto masłem utartym z kardamonem. Na koniec polej miodem i zwiń w rulon. Pokrój na kawałki o grubości 2 cm. Ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia w odstępach. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp perłowym cukrem. Nastaw piekarnik na 225ºC. Rozgrzewam piekarnik przez 20 minut i tyle czasu potrzeba aby bułki ponownie wyrosły.
Wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 7 – 10 minut lub w zależności od piekarnika. Drożdżówki powinny mieć złoty kolor. Wyjmij drożdżówki z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.
11 komentarzy
TY to masz talent :) Są idealne
Dziękuję!
Ależ bym zjadła… Pozdrawiam :)
Polecam upiec!
Wyglądają genialnie. Aż ma się ochotę sięgnąć po jedną i zjeść 😊
Były bardzo smaczne!
Wyglądają niezwykle smakowicie! :)
Dziękuję!
o rany ależ one apetycznie wyglądają
Alez one pysznie wygladaja :)
Dziękuję! To prawda są bardzo pyszne!