Sos do makaronu z porem, grzybami i boczkiem

Makaron, grzyby, por, szpinak czyli smaczny sos do makaronu na koniec jeszcze okraszony zrumienionym boczkiem. Danie z makaronem musi mieć pyszny sos. To sos sprawia, że makaron smakuje tak wybornie. Sos do makaronu jak domowe pesto czy aromatyczna marinara jest po prostu niezastąpiony. Jak zrobić domowy sos do makaronu? Nic prostszego. Wystarczy pomysł, a mi się taki nasunął jak otworzyłam lodówkę i zobaczyłam, że mam sporo pora, brązowe pieczarki i szpinak, który muszę wykorzystać jak najszybciej. Sos na bazie serowej z takimi dodatkami jest naprawdę idealny do makaronu. Poza tym wystarczy 30 minut aby go przyrządzić.

sos do makaronu z porem

Sos do makaronu

Składniki:

na 4 porcje

1 mały por

250 g brązowych pieczarek

300 ml warzywnego bulionu

200 g serka philadephia

250 ml śmietanki

3 łyżki utartego parmezanu

150 g żółtego sera

200 g świeżego szpinaku

200 g wędzonego boczku

1 łyżeczka czarnego pieprzu

sól do smaku

2 łyżki masła

parmezanowe wióry do posypania

250 g makaronu, waga sucha

sos makaron przepis

Rozpuść masło na patelni. Dodaj pokrojone grzyby i por. Smaż przez 5 minut i wlej bulion. Następnie dodaj serek philadephia, parmezan i śmietankę. Mieszaj aż sery się rozpuszczą. Następnie dodaj utarty żółty ser i gotuj sos aż ser się rozpuści. Dopraw sos solą, pieprzem. Usmaż boczek, rozerwij na małe kawałki i dodaj do sosu . Ugotuj makaron al dente, odcedź ale zachowaj szklankę wody od gotowania. Włóż makaron do sosu, dodaj szpinak i wymieszaj. Przełóż makaron na głębokie talerze i posyp wiórami z parmezanu. Smacznego!

 

 

 

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.