Makaron, grzyby, por, szpinak czyli smaczny sos do makaronu na koniec jeszcze okraszony zrumienionym boczkiem. Danie z makaronem musi mieć pyszny sos. To sos sprawia, że makaron smakuje tak wybornie. Sos do makaronu jak domowe pesto czy aromatyczna marinara jest po prostu niezastąpiony. Jak zrobić domowy sos do makaronu? Nic prostszego. Wystarczy pomysł, a mi się taki nasunął jak otworzyłam lodówkę i zobaczyłam, że mam sporo pora, brązowe pieczarki i szpinak, który muszę wykorzystać jak najszybciej. Sos na bazie serowej z takimi dodatkami jest naprawdę idealny do makaronu. Poza tym wystarczy 30 minut aby go przyrządzić.
Sos do makaronu
Składniki:
na 4 porcje
1 mały por
250 g brązowych pieczarek
300 ml warzywnego bulionu
200 g serka philadephia
250 ml śmietanki
3 łyżki utartego parmezanu
150 g żółtego sera
200 g świeżego szpinaku
200 g wędzonego boczku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
sól do smaku
2 łyżki masła
parmezanowe wióry do posypania
250 g makaronu, waga sucha
Rozpuść masło na patelni. Dodaj pokrojone grzyby i por. Smaż przez 5 minut i wlej bulion. Następnie dodaj serek philadephia, parmezan i śmietankę. Mieszaj aż sery się rozpuszczą. Następnie dodaj utarty żółty ser i gotuj sos aż ser się rozpuści. Dopraw sos solą, pieprzem. Usmaż boczek, rozerwij na małe kawałki i dodaj do sosu . Ugotuj makaron al dente, odcedź ale zachowaj szklankę wody od gotowania. Włóż makaron do sosu, dodaj szpinak i wymieszaj. Przełóż makaron na głębokie talerze i posyp wiórami z parmezanu. Smacznego!
5 komentarzy
Bardzo lubię takie dania :) Świetne połączenie smaków :)
Super lubię makarony właściwie w każdej odsłonie :)
Bardzo apetycznie wygląda :)
Proste i smaczne danie :)
Pycha i fajny kształt makaronu :)