Sałatka z jabłkiem, boczkiem i kozim serem

Sałatka z jabłkiem, boczkiem, kozim serem, orzechami i sosem winegret…Chrupiąca, słodko kwaśna i nie mniej bardzo smaczna. Jadam tego typu sałatki na lunch lub na kolację. Czuję się lekka jak piórko, choć sama sałatka jest kaloryczna i pożywna. Właśnie takie sałatki lubię, kolorowe i wypasione. Jak widzicie nadmiar jabłek można wykorzystać nie tylko do wypieków ale również do sałatek.

sałatka z jabłkami, boczkiem i kozim serem

sałatka z jabłkiem i winegretem

Lubicie jabłka? To moje ulubione owoce. O tej porze są przepyszne, więc jeszcze nie jeden przepis tu zawita z ich udziałem. Może macie jakieś pomysły?

jabłka przepisy

Sałatka z jabłkiem

Składniki:

na 4 porcje

200 g mieszanej sałaty

4 jabka

150 g boczku w plastrach

200 g koziego sera

50 g orzechów, u mnie pekan i włoskie

Przepis na winegret

100 ml winnego octu

100 ml oliwy z oliwy

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka miodu

sól i pieprz do smaku

salatka_kozi_ser

Boczek usmaż i ułóż na papierowym ręczniku. Kiedy boczek się odsączy będzie chrupiący i wystarczy go pokruszyć. Sałatę opłukaj i osusz. Włóż do miski. Przekrój jabłka na pół i wydrąż gniazdka. Pokrój w kostkę. Pokrój kozi ser. Orzechy lekko rozdrobnij. Dodaj do sałaty jabłka, kozi ser, orzechy i pokruszony boczek. Do słoiczka wlej składniki na winegret. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. Dopraw winegret solą i pieprzem. Polej sałatkę winegret i lekko przemieszaj. Smacznego!

 

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.