Sałatka z jabłkiem, boczkiem, kozim serem, orzechami i sosem winegret…Chrupiąca, słodko kwaśna i nie mniej bardzo smaczna. Jadam tego typu sałatki na lunch lub na kolację. Czuję się lekka jak piórko, choć sama sałatka jest kaloryczna i pożywna. Właśnie takie sałatki lubię, kolorowe i wypasione. Jak widzicie nadmiar jabłek można wykorzystać nie tylko do wypieków ale również do sałatek.
Lubicie jabłka? To moje ulubione owoce. O tej porze są przepyszne, więc jeszcze nie jeden przepis tu zawita z ich udziałem. Może macie jakieś pomysły?
Sałatka z jabłkiem
Składniki:
na 4 porcje
200 g mieszanej sałaty
4 jabka
150 g boczku w plastrach
200 g koziego sera
50 g orzechów, u mnie pekan i włoskie
Przepis na winegret
100 ml winnego octu
100 ml oliwy z oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
Boczek usmaż i ułóż na papierowym ręczniku. Kiedy boczek się odsączy będzie chrupiący i wystarczy go pokruszyć. Sałatę opłukaj i osusz. Włóż do miski. Przekrój jabłka na pół i wydrąż gniazdka. Pokrój w kostkę. Pokrój kozi ser. Orzechy lekko rozdrobnij. Dodaj do sałaty jabłka, kozi ser, orzechy i pokruszony boczek. Do słoiczka wlej składniki na winegret. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. Dopraw winegret solą i pieprzem. Polej sałatkę winegret i lekko przemieszaj. Smacznego!
6 komentarzy
Na taką sałatkę to ja się dam namówić 😊
oj racja sałatka jest wypasiona i bardzo ładnie wygląda
Trzeba przyznać, że miks smaków jest bardzo ciekawy :)
Pierwszy raz skusiłam się na wykorzystanie koziego sera i już teraz mogę powiedzieć, że jestem jego prawdziwą fanką. Nie taki intensywny jak mogłoby się wydawać. Zagości w mojej kuchni na stałe – już teraz mam kilka pomysłów.
Sama sałatka wyszła bardzo dobrze (nieskromnie!). Było wszystko – apetyczny wygląd, ciekawy (nowy) smak i sporo witamin :-). Fajny, prosty i przede wszystkim „inny” przepis. Super :)
Cieszę się, że ser smakował. Czasami warto spróbować coś nowego!
Świetna sałatka. Żona zaskoczona ;)