Śledzie! Bardzo lubię marynowane śledzie ale moja rodzinka za nimi nie przepada. Ograniczam się więc do okresu świątecznego i robię kilka rodzai śledzi w mniejszych ilościach, żeby nacieszyć się ich smakiem na cały rok.
W tegorocznym adwencie planuję zorganizować kilka małych przyjęć dla przyjaciół. Bardzo mi się podoba szwedzka tradycja adwentowa. Tutaj praktycznie święta zaczynają się z pierwszym adwentem. Pracodawcy organizują tak zwany julbord czyli stół świąteczny, znajomi odwiedzają się wzajemnie i zapraszają na świąteczne przysmaki. Szwedzi mogą być uważani za trochę zimny naród, ale jeśli chodzi o święta to naprawdę starają się spotkać z przyjaciółmi, a święta przeznaczyć już tylko dla rodziny. Więc mamy już pierwszy tydzień adwentu za nami i wielkie ucztowanie trwające ponad miesiąc rozpoczęte.
Trzeba rozłożyć swoje siły i jeść według możliwości. Na szwedzkim świątecznym stole jest mnóstwo potraw, które je się w małych porcjach. Wspaniałe przekąski ze śledzi, köttbullar, cielęca galareta ( zimne nóżki), jarmuż, sałatka z buraków, pasztet gęsi, świąteczna szynka…mnóstwo, mnóstwo przysmaków, które w tym roku postaram się Wam przedstawić, bynajmniej te, które jeszcze nie prezentowałam na blogu. Dzisiaj śledzie zaprawione curry z dodatkiem kaparów i jabłka.
Przepis na śledzie w curry z jabłkami
Składniki:
- 4 filety ze śledzia, solonego
- 6 łyżek majonezu
- 2 łyżki crème fraiche
- 1 łyżka posiekanych kaparów
- 1 jabłko pokrojonego w drobną kostkę
- 5 cm pora, cienko pokrojonego
- ½ łyżki curry w proszku
- ½ łyżki koncentratu jabłkowego
- sól do smaku
- koper i czerwony pieprz do dekoracji
Wykonanie:
- Jeśli masz śledzie solone namocz w zimnej wodzie. Odcedź, osusz papierowym ręczniczkiem i pokrój w kostkę.
- Obierz jabłko i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj kapary z grubsza. Pokrój cienko pora.
- Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem, koncentratem jabfikowym i crème fraiche lub kwaśną śmietaną, dopraw solą. Wyłóż do miseczek i udekoruj pieprzem i koprem.
13 komentarzy
piekne zdjęcia a i śledziki apetyczne
Dziękuję Iza!
Śledzie w takim wydaniu wyglądają jak ozdoba świątecznego stołu :-)
Oglądałąm niedawno program o świątecznych dekoracjach i tak mnie naszło…
wyglądają super pysznie :)
Dziękuję!
Uwielbiam śledzie, Twój przepis bardzo mi się spodobał, z pewnością go wypróbuję, co to takiego ten koncentrat jabłkowy???
Koncentrat jabłkowy to zagęszczony sok jabłkowy.
Jedno z najlepszych połączeń doskonałego smaku oraz zdrowia. Śledziki są doskonałym wyborem na zbliżające się Święta, a w Twoim podaniu wyglądają jeszcze apetyczniej, niż zwykle.
Pycha, super pomysł na śledzia, a zdjęcia cudne, ja właśnie wypróbowałam przepis na sałatkę śledziową z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowym (,kcuhnia lidla,), pychota :)
Też fajna! Pozdrawiam serdecznie!
to ja już z praktycznego punktu widzenia się wypowiem na temat niniejszej sałatki śledziowej. zrobiłam. szybko się ją robi. a wrażenia smakowe: niebo w gębie. polecam!!!
Super! Przypomniał mi się ten przepis…Dzisiaj kupiłam kolejne śledzie.