523
Szwedzi jedza swoja swiateczna szynka juz w wieczor wigilijny. Chociaz ja nie przywiazuje wagi do postow to jednak z przyzwyczajenia wigilia u nas jest zawsze bezmiesna, a ta piekna szynke zaczynamy kroic na sniadanie w pierwsze swieto.
Taka swiateczna szynke mozna kupic tu gotowa , to znaczy juz ugotowana lub peklowana i ugotowac samemu. Ja dostalam 3 kg szynke juz ugotowana, w prezencie. Jedyne co potrzebowalam to ladnie ja zapiec.
Szynke jedza Szwedzi z musztarda wlasnej roboty. Musztarde bardzo lubie, a przepisow na musztarde jest co niemiara. Zrobic taka domowa musztarde to zadna trudnosc, ale ja sie chyba nie wyrobie…
Do zapieczenia szynki uzylam tradycyjnej, gotowej musztardy Dijon.
Pomada z musztardy
Skladniki:
- 2 jajka
- 5 lyzek musztardy dijon
- szczypta soli
- orzechy laskowe i pistacje
Wykonanie:
- Wymieszaj jajka i musztarde i posmaruj nia szynke ze wszystkich stron.
- Posyp lekko rozgniecionymi orzechami laskowymi zapiecz w piekarniku na 200ºC przez 10 minut.
- Pozostaw do ostygniecia.
6 komentarzy
Szynka wygląda świetnie ;) na świąteczy stół jak znalazł ;)
alez ona apetycznie wyglada…Wesolych Świat Gosiu dla Ciebie i całej rodziny
Iza dziekuje bardzo i tobie wraz z rodzina zycze rowniez wesolych swiat. U nas jak obiecali pada snieg, nic nie widac taka zawieja…
fantastyczna, musze ja kiedys zrobic. Radosnych, wesołych, spokojnych, smacznych świąt w rodzinnym gronie!
Dziekuje!
Wygląda smakowicie, smakuje pewnie też nieźle.
Wesołych smacznych Świąt.