Wreszcie weekend w domu, więc mogę nadrobić moje kulinarne zaległości. Po pracowitym tygodniu w kuchni mój mąż stwierdził, że w weekend gotuję ja. Oczywiście Kochanie, bo pomysłów na pyszny obiad mam mnóstwo, tylko mało czasu.
Na dzisiejszy obiad przyrządziłam pieczoną karkówkę. Lekko przerośniętą karkówkę bez kości potraktowałam głównie imbirem, czosnkiem, czerwoną chili i…miodem Kombinacja wyśmienita warta wypróbowania. Karkówka idealna do pieczonych ziemniaków i glazurowanej brukselki.
Składniki:
1 kg karkówki bez kości
1 czerwona chili, pokrojona w kostkę
1 czosnek solo, drobno pokrojony
2 łyżki świeżego imbiru, drobno pokrojonego
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Wymieszaj chili, imbir, czosnek i miód. Posól i popieprz mięso. Rozgrzej masło na patelni i zrumień mięso po obu stronach. Umieść karkówkę w małej brytfance i posmaruj pomadą. Nastaw piekarnik na 150ºC. Wbij termometr w mięso i piecz mięso dopóki nie osiągnie 70-75ºC. Polewaj mięso sosem z pieczonego mięsa. Wyjmij mięso z piekarnika przykryj folią i odczekaj 15 minut aby mięso zachowało soczystość. Po 15 minutach możesz pokroić mięso w plastry.
8 komentarzy
Wygląda bardzo apetycznie :-)
Dziękuję.
Jak nie mam termometru to jak dlugo piec?
Piekłam przez godzinę i 20 minut.
wyśmienicie wygląda
Dzięki Iza!
Wygląda bardzo apetycznie, chyba się skuszę na taką opcję :)
Polecam!