Każdy z Was ma chyba swój przepis na gołąbki. Ja lubię wymyślać za każdym razem jakieś inne kombinacje, ale jak mi zabraknie pomysłów to z chęcią wracam po wypróbowany przepis na gołąbki z włoskiej kapusty.
Dzisiaj bardzo spontaniczny obiad, bo robiąc zakupy rzuciła mi się w oczy włoska kapusta, pokaźna główka, wiec ją zaraz zapakowałam do koszyka. Gołąbki miałam w planie ugotować dopiero jutro, a że kapusta była olbrzymia i zajęłaby całą półkę w lodówce, stwierdziłam, że zabiorę się za nie natychmiast, ku uciesze domowników.
Gotowanie gołąbków uważam za pracochłonne i kiedy już zdecyduję się, że na obiad będą gołąbki, to robię po prostu cały gar!
Dzisiaj proponuję gołąbki z włoskiej kapusty w tradycyjnym wydaniu z sosem pomidorowym. Ryż można swobodnie zastąpić jakąś kaszą, gołąbki z młodej kapusty i bulgur, a dla wszystkich co mają dosyć mięsa proponuję wersję wegetariańską, gołąbki z kaszą i soczewicą.
Przepis na gołąbki z włoskiej kapusty
Składniki:
na 24 gołąbki
- 1 kapusta włoska, duża
- 400 ml ryżu
- 1 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowo wołowe
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- garść suszonych pomidorów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanych liści bazylii.
- 2 łyżki oliwy
- ½ l gorącego bulionu
- sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy
- 1 l przetartych pomidorów z puszki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku
Wykonanie:
- Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.
- Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, nie rumieniąc. Pokrój pomidory również drobno i dodaj do cebuli wraz z pietruszką i bazylią, Smaż przez 2 minuty.
- Wymieszaj mięso z ryżem, przyprawami i usmażoną cebulą, czosnkiem i pomidorami.
- Włóż kapustę do dużego garnka, zalej wodą i blanszuj przez 20 minut. Po połowie czasu odwróć kapustę. Odsącz kapustę z wody i podziel na pojedyncze liście. Na każdy liść nałóż sporą porcję farszu, zawiń i umieść gołąbki w garnku na dnie polanym oliwą.
- Kiedy już wszystkie gołąbki są gotowe zalej je bulionem i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
- W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Podsmaż cebulę z czosnkiem na oliwie przez 2 minuty. Dodaj przetarte pomidory z puszki i zioła. Dopraw przyprawami i gotuj przez 5 minut. Zmiksuj sos przed podaniem.