Super pogoda u nas, u Was… po prostu wszędzie! Stąd też kilkudniowa cisza na blogu. Wyruszyliśmy znowu nad morze tym razem do Gąsek. Totalny wypoczynek bez żadnego dostępu do mediów…
Nie wiem jak Wy ale ja nie mam w ogóle ochoty na mięsne potrawy. Wymyśliłam sobie jarskie gołąbki z kaszą jęczmienną, tak zwanym pęczakiem, zieloną soczewicą i niezawodnymi kurkami.
Pyszne gołąbki w sosie pomidorowo ziołowym, lekkie i smaczne. Gołąbki lubi cała moja rodzina, bardzo popularne w Szwecji pod nazwą kåldolmar czy w Iranie pod nazwą dolma.
Polecam bardzo jarskie gołąbki, a dla smakoszy mięsiwa zapraszam po przepis na gołąbki z bulgur.
Przepis na gołąbki z kaszą i soczewicą
Składniki:
22 gołąbki
- 1 główka młodej kapusty
- 300 ml pęczaku + 600 ml wody
- 200 ml zielonej soczewicy
- 500 g kurek
- 4 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 łyżka oliwy
Sos pomidorowo ziołowy
- 1 l przetartych pomidorów z kartonika
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść liści bazylii
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- szczypta ostrej chili
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Zagotuj wodę, osól i wsyp pęczak. Gotuj pęczak dopóki nie wchłonie całej wody.
- Ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie, odcedź.
- Pokrój cebulę i kurki w kostkę, a czosnek posiekaj drobno. Podsmaż na oliwie. Posól i popieprz. Teraz połącz wszystko w farsz.
- Kapustę sparz i rozdziel na pojedyncze liście. Na każdy liść nałóż porcję farszu i zawiń. Tak uformowane gołąbki układaj w żaroodpornej formie wysmarowanej masłem.
- Przygotuj sos. Obrane warzywa i zioła podsmaż na oliwie. Dodaj przetarte pomidory, dopraw solą i pieprzem i zagotuj. Zmiksuj sos blenderem i polej nim gołąbki. Wstaw do piekarnika i zapiecz gołąbki, aż kapusta będzie miękka. Mi to zajęło 30 minut.
- Podawaj gołąbki na gorąco polane sosem pomidorowo ziołowym.
3 komentarze
miałaś bardzo miłe miejsce pobytu w tych Gąskach, śliczne domki.
Twoje głoąbki to wspaniały pomysł na przemycenie kaszy bulgur, której w moim domu nie lubią :p
O dziękuję! Pozdrawiam serdecznie
świetnie wyglądają; ja gołąbki uwielbiam pod każdą postacią