Super pogoda u nas, u Was… po prostu wszędzie! Stąd też kilkudniowa cisza na blogu. Wyruszyliśmy znowu nad morze tym razem do Gąsek. Totalny wypoczynek bez żadnego dostępu do mediów…
Nie wiem jak Wy ale ja nie mam w ogóle ochoty na mięsne potrawy. Wymyśliłam sobie jarskie gołąbki z kaszą jęczmienną, tak zwanym pęczakiem, zieloną soczewicą i niezawodnymi kurkami.
Pyszne gołąbki w sosie pomidorowo ziołowym, lekkie i smaczne. Gołąbki lubi cała moja rodzina, bardzo popularne w Szwecji pod nazwą kåldolmar czy w Iranie pod nazwą dolma.
Polecam bardzo jarskie gołąbki, a dla smakoszy mięsiwa zapraszam po przepis na gołąbki z bulgur.
Gołąbki z kaszą i soczewicą
22 sztuki
Składniki:
1 główka młodej kapusty
200 g pęczaku + 600 ml wody
150 g zielonej soczewicy
500 g kurek
4 małe cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki
1 łyżka oliwy
Sos pomidorowo ziołowy
1 l przetartych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść liści bazylii
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
szczypta ostrej chili
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
Zagotuj wodę z solą i wsyp pęczak. Gotuj pęczak dopóki nie wchłonie całej wody ale wciąż będzie al dente. Ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie, odcedź.
Pokrój cebulę i kurki w kostkę, a czosnek posiekaj drobno. Podsmaż na oliwie. Posól i dopraw pieprzem. Dodaj do pęczaku i soczewicy. Wymieszaj na jednolity farsz.
Kapustę gotuj i rozdziel na pojedyncze liście. Na każdy liść nałóż porcję farszu i zawiń. Tak uformowane gołąbki układaj w żaroodpornej formie wysmarowanej masłem.
Przygotuj sos. Obrane warzywa i zioła podsmaż na oliwie. Dodaj przetarte pomidory, dopraw solą i pieprzem i zagotuj. Zmiksuj sos blenderem i polej nim gołąbki. Wstaw gołąbki do piekarnika nastawionego 180ºC i piecz, aż kapusta będzie miękka, około 30 minut.
Podawaj gołąbki na gorąco polane sosem pomidorowo ziołowym.
3 komentarze
miałaś bardzo miłe miejsce pobytu w tych Gąskach, śliczne domki.
Twoje głoąbki to wspaniały pomysł na przemycenie kaszy bulgur, której w moim domu nie lubią :p
O dziękuję! Pozdrawiam serdecznie
świetnie wyglądają; ja gołąbki uwielbiam pod każdą postacią