Kotleciki z soczewicy i słonecznika

Zapraszam na pyszne, bezglutenowe i szybkie danie, wegetariańkie kotleciki z soczewicy i słonecznika. Lubicie warzywne, wegetariańskie kotleciki? Ja lubię. Są smaczne i pożywne. Przyrządzam kotleciki z fasoli lub kotleciki z czerwonej soczewicy. Bardzo lubię te z zielonej soczewicy i dzisiaj zrobiła inny wariant tego dania, bo ze słonecznikiem i pszennymi zarodkami. Kotleciki z soczewicy smakują wyjątkowo podane z pomidorowym sosem lub zimnym sosem na bazie jogurtu. Jest to tani wegetariański obiad. Gotowanie bez mięsa jest łatwe. Wegetariańskie potrawy wprowadzają urozmaicenie do codziennej diety.

kotleciki jarskie

kotleciki_soczewica

Przemysł bezmięsny wyrósł na potęgę. Oferuje mnóstwo wegetariańskich i wegańskich produktów ale czasami o wątpliwej jakości. Bardzo lubię jeść jarsko i surowo oceniam wegańskie produkty, bo zastąpienie mięsa i tłuszczów wątpliwej jakości węglowodanami nie jest dla mnie zdrową i pożywną obcją. Zwróćcie uwagę, że tego typu produkty zawierają mnóstwo glutenu pod postacią mąki i skrobii. Moje kotleciki w ogóle nie zawierają mąki, a jednak trzymają się kupy i są mięciutkie. Poza tym są tak proste w przygotowaniu, więc po co wydawać ciężkie pieniądze, kiedy można je zrobić samemu z gwarancją pełnej satysfakcji. Polecam przepis poniżej. Lubicie takie jedzenie?

kotleciki wegetariańskie

Wegetariańskie kotleciki z soczewicy

Składniki:

Ingredienser

100 g zielonej soczewicy

100 g słonecznika

80 g, pszennych zarodków

1 łyżka siemienia lnianego, całego

1 jajko

1 łyżeczka błonnika witalnego

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego

2 dl pokrojonej natki pietruszki

olej do smażenia

Do podania

świeże warzywa, sałata, pomidory,rzodkiewka

pieczone pimientos

jogurt

harissa

farsz_z _soczewicy

wegetariańskie kotleciki

Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie odcedź i ostudź. Do malaksera wsyp ugotowaną soczewicę, słonecznik, pokrojoną cebulę i czosnek, pietruszkę, siemię lniane, pszenne zarodki i przyprawy. Wlej olej, dodaj jajko i zmiksuj składniki na farsz. Dopraw solą i zrób 22 kotleciki wielkości włoskiego orzecha. Rozgrzej olej w małym garnku. Wlej tyle aby kotleciki pływały. Jeśli będą dotykać dna to za mocno się zrumienią. Smażenie kotlecików w głębokim tłuszczu jest szybsze, a kotleciki smażą się równomiernie ze wszystkich stron. Papryczki – pimientos skrop oliwą i posyp morską solą. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 10-12 minut. Zaaranżuj klopsiki, świeże warzywa i pimientos na talerzu. Wymieszaj jogurt z harissa i podaj jako dip. Harissa jest bardzo ostra, więc użyj tyle ile lubisz.

 

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *