Kotleciki z soczewicy i słonecznika

Zapraszam na pyszne, bezglutenowe i szybkie danie, wegetariańkie kotleciki z soczewicy i słonecznika. Lubicie warzywne, wegetariańskie kotleciki? Ja lubię. Są smaczne i pożywne. Przyrządzam kotleciki z fasoli lub kotleciki z czerwonej soczewicy. Bardzo lubię te z zielonej soczewicy i dzisiaj zrobiła inny wariant tego dania, bo ze słonecznikiem i pszennymi zarodkami. Kotleciki z soczewicy smakują wyjątkowo podane z pomidorowym sosem lub zimnym sosem na bazie jogurtu. Jest to tani wegetariański obiad. Gotowanie bez mięsa jest łatwe. Wegetariańskie potrawy wprowadzają urozmaicenie do codziennej diety.

kotleciki jarskie

kotleciki_soczewica

Przemysł bezmięsny wyrósł na potęgę. Oferuje mnóstwo wegetariańskich i wegańskich produktów ale czasami o wątpliwej jakości. Bardzo lubię jeść jarsko i surowo oceniam wegańskie produkty, bo zastąpienie mięsa i tłuszczów wątpliwej jakości węglowodanami nie jest dla mnie zdrową i pożywną obcją. Zwróćcie uwagę, że tego typu produkty zawierają mnóstwo glutenu pod postacią mąki i skrobii. Moje kotleciki w ogóle nie zawierają mąki, a jednak trzymają się kupy i są mięciutkie. Poza tym są tak proste w przygotowaniu, więc po co wydawać ciężkie pieniądze, kiedy można je zrobić samemu z gwarancją pełnej satysfakcji. Polecam przepis poniżej. Lubicie takie jedzenie?

kotleciki wegetariańskie

Wegetariańskie kotleciki z soczewicy

Składniki:

Ingredienser

100 g zielonej soczewicy

100 g słonecznika

80 g, pszennych zarodków

1 łyżka siemienia lnianego, całego

1 jajko

1 łyżeczka błonnika witalnego

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego

2 dl pokrojonej natki pietruszki

olej do smażenia

Do podania

świeże warzywa, sałata, pomidory,rzodkiewka

pieczone pimientos

jogurt

harissa

farsz_z _soczewicy

wegetariańskie kotleciki

Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie odcedź i ostudź. Do malaksera wsyp ugotowaną soczewicę, słonecznik, pokrojoną cebulę i czosnek, pietruszkę, siemię lniane, pszenne zarodki i przyprawy. Wlej olej, dodaj jajko i zmiksuj składniki na farsz. Dopraw solą i zrób 22 kotleciki wielkości włoskiego orzecha. Rozgrzej olej w małym garnku. Wlej tyle aby kotleciki pływały. Jeśli będą dotykać dna to za mocno się zrumienią. Smażenie kotlecików w głębokim tłuszczu jest szybsze, a kotleciki smażą się równomiernie ze wszystkich stron. Papryczki – pimientos skrop oliwą i posyp morską solą. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 10-12 minut. Zaaranżuj klopsiki, świeże warzywa i pimientos na talerzu. Wymieszaj jogurt z harissa i podaj jako dip. Harissa jest bardzo ostra, więc użyj tyle ile lubisz.

 

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *