Nadziewane papryczki pardon – pimientos de pardon

Pimientos de pardon to małe zielone papryczki, które uwielbiam grillować. Dzisiaj proponuję świetną przystawkę na ciepło czyli nadziewane papryczki. Nadzienie przygotowałam z białego sera zaprawionego ziołami,chili i czosnkiem. Papryczki pardon są miękkie i bardzo łatwo można je napełnić nadzieniem. Nie zawierają dużo nasion, a grillowane z ogonkami są szczególnie dekoracyjne i łatwe w jedzeniu, takie na jedno ugryzienie. Grillowane czy pieczone są najlepsze. Często je przygotowuję jako przekąskę na ciepło ale i jako przystawkę do mięsa, na przykład do grillowanych skrzydełek. Nadziewane czy nie są smaczne, lekko gorzkawe. Choć uważane za słodkie może się trafić kilka papryczek o ostrzejszym smaku.

nadziewane_ papryczki_2

włoski twaróg

nadziewane papryczki pardon_1

Nadzienie do papryczek zrobiłam z włoskiego sera zwanego quartirolo lombardo dop. Jest to ser z mleka krowiego, konsystencją  podobny do dobrej fety. Lekko słony, dosyć zbity, przypomina nieco w smaku chevré…Włosi używają go do pizzy, a ja nadziałam nim hiszpańskie pimientos de pardon.

przekaska_papryczki

Nadziewane papryczki pardon

Składniki:

½ kg papryczek pardon

200 g włoskiego sera quartirolo lombardo dop

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół, u mnie bazylia, rozmaryn i tymianek

szczypta suszonych płatków chili

sól i pieprz do smaku

3 łyżki oliwy

papryczki_grillowanie

Ser rozgnieć widelcem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do sera wraz z ziołami, chili i 1 łyżką oliwy. Przpraw solą i pieprzem i wymieszaj. Papryczki ułóż na desce tak aby się nie przewracały. Następnie ostrym nożem natnij każdą papryczkę i wypatrosz z pestek jeśli jest ich bardzo dużo. Napełnij papryczki serem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika nastawionego na funkcję grilla. Piecz papryczki przez 10 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *