375
Bardzo lubię chili con carne, ale wegetariańskie chili zrobiłam dopiero pierwszy raz. Ostatnio kupiłam czerwoną fasolę mung i właśnie tej fasoli użyłam do przygotowania chili con carne.
Chili con carne to szybkie jednogarnkowe danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. W tradycyjnym chili głównymi składnikami są mięso mielone i mnóstwo chili, a czasami dodaje się również fasolę. U mnie fasola występuje zawsze, a dzisiaj mięso zastąpiłam piżmową dynią. Polecam to danie szczególnie po wielkim świątecznym obżarstwie. Chili nie zawiera glutenu, pasuje dla osób na diecie LCHF.
Wegetariańskie chili con carne
Składniki:
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwone chilli, posiekane
- 1 zielone chili, posiekane
- 350 g dynii piżmowej, pokrojonej w kostkę
- 100 g boczniaków, pokrojonych w plastry
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 łyżka sosu sojowego, u mnie japoński
- 200 ml czerwonej fasoli mung
- ½ łyżeczki płatków chilli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Wykonanie:
- Fasolę mung uprzedni namoczoną w wodzie przez noc ugotuj w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości. Odlej wodę.
- Upraż nasiona kminu i kolendry i zgnieć w moździerzu.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę, czosnek, chili i wszystkie suche przyprawy. Smaż 2 minuty, a następnie dodaj grzyby. Smaż 2 minuty po czym dodaj dynię. Kiedy już warzywa są podsmażone dodaj je do fasoli i wszystko zalej pomidorami. Dopraw solą i sosem sojowym. Gotuj chili, aż fasola i dynia będą miękkie około 30 minut.
- Podawaj chili con carne na ciepło posypane świeżą kolendrą i jogurtem doprawionym sokiem z limonki i świeżą, posiekaną kolendrą.
3 komentarze
Interesujące :) Ja też uwielbiam to danie, ale jadłam tylko wersję mięsną :) Pozdrawiam
Tak, wersja mięsna jest bardziej znana…
To się co najwyżej powinno nazywać chili sans carne, chili bez mięsa, a nie wegetariańskie chili com carne, czyli, tlumaczac: „wegetariańskie chili z mięsem”…