Pierogi z groszkiem i feta-tani obiad

Pierogi chodziły za mną od dawna. Mówiąc szczerze to nie lubię robić pierogów ale lubię je jeść! Przepis na pierogi z groszkiem i serem feta jest bardzo prosty i tani. Co prawda prawdziwy owczy ser feta jest droższy od jakiegoś sałatkowej podróby ale z tej porcji ugotujecie i tak tani obiad dla całej rodziny. Warto więc postanowić na jakość.

pierogi_z_groszkiem

pierogi_przepis

Sądzę, że każdy z Was ma swój ulubiony przepis na pierogi również na ciasto. Od kilku lat robię ciasto na pierogi z dodatkiem gorącej wody. Jest to sprawdzony przepis i zawsze go wykorzystuję do pierogów. Ciasto ma duże znaczenie, bo pierogi muszą być miękkie. Oczywiście nadzienie to przysłowiowa kropka nad „i”. Wybierzecie pierogi z groszkiem i feta na pewno nie pożałujecie!

pierogi_jarskie

Przepis na pierogi

Składniki:

ok. 50 pierogów

250 g mąki

1 żółtko

½ łyżeczki soli

100 ml gorącej wody

Nadzienie

200 g zielonego groszku, u mnie mrożony

100 g sera feta, owczego

1 łyżka świeżej mięty pieprzowej

2 łyżki masła

1 łyżka pokrojonej natki pietruszki lub mięty, opcjonalnie

Dip z awokado

1 awokado

150 g greckiego jogurtu

1 ząbek czosnku

sól do smaku

przepis na pierogi

pierogi_przepis_codojedzenia

D omsy miksera wsyp mąkę, dodaj żółtka i zarób ciasto. Następnie wlej wrzątek i zarabiaj aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Przykryj folią i odstaw na 20 minut. Groszek blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Zgnieć groszek widelcem wraz z feta. Dodaj drobno pokrojoną miętę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Na stolnicy rozwałkuj cienko ciasto i szklanką lub foremką wykrawaj kółka. Na każdym kółku połóż porcję farszu i zlepiaj pierogi. Zagotuj wodę z solą i wrzucaj pierogi na wrzątek. Gotuj pierogi do wypłynięcia pod powierzchnię wody czyli około 3-4 minut. Układaj pierogi na zwilżonym zimną wodą talerzu. Ostudzone odsmaż na maśle jeśli lubisz odsmażane jak my. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i łyżeczka wyjmij miąższ do naczynia. Dodaj jogurt, sól i czosnek, zmiksuj. Podaj pierogi posypane pietruszką z awokado dipem. Smacznego!

SparaSpara

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.