Pierogi chodziły za mną od dawna. Mówiąc szczerze to nie lubię robić pierogów ale lubię je jeść! Przepis na pierogi z groszkiem i serem feta jest bardzo prosty i tani. Co prawda prawdziwy owczy ser feta jest droższy od jakiegoś sałatkowej podróby ale z tej porcji ugotujecie i tak tani obiad dla całej rodziny. Warto więc postanowić na jakość.
Sądzę, że każdy z Was ma swój ulubiony przepis na pierogi również na ciasto. Od kilku lat robię ciasto na pierogi z dodatkiem gorącej wody. Jest to sprawdzony przepis i zawsze go wykorzystuję do pierogów. Ciasto ma duże znaczenie, bo pierogi muszą być miękkie. Oczywiście nadzienie to przysłowiowa kropka nad „i”. Wybierzecie pierogi z groszkiem i feta na pewno nie pożałujecie!
Przepis na pierogi
ok. 50 pierogów
Składniki:
250 g mąki
1 żółtko
½ łyżeczki soli
100 ml gorącej wody
Nadzienie do pierogów
200 g zielonego groszku, u mnie mrożony
100 g sera feta, owczego
1 łyżka świeżej mięty pieprzowej
2 łyżki masła
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki lub mięty, opcjonalnie
Dip z awokado
1 awokado
150 g greckiego jogurtu
1 ząbek czosnku
sól do smaku
D omsy miksera wsyp mąkę, dodaj żółtka i zarób ciasto. Następnie wlej wrzątek i zarabiaj aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Przykryj folią i odstaw na 20 minut. Groszek blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Zgnieć groszek widelcem wraz z feta. Dodaj drobno pokrojoną miętę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
Na stolnicy rozwałkuj cienko ciasto lub użyj maszynki do makaronuSzklanką lub foremką wykrawaj kółka. Na każdym kółku połóż porcję farszu i zlepiaj pierogi. Zagotuj wodę z solą i wrzucaj pierogi na wrzątek. Gotuj pierogi do wypłynięcia pod powierzchnię wody czyli około 3-4 minut.
Układaj pierogi na zwilżonym zimną wodą talerzu. Ostudzone odsmaż na maśle jeśli lubisz odsmażane jak my. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i łyżeczka wyjmij miąższ do naczynia. Dodaj jogurt, sól i czosnek, zmiksuj. Podaj pierogi posypane pietruszką z awokado dipem. Smacznego!
14 komentarzy
Pierogów z groszkiem jeszcze nie jadłam
Może się skuszę. Czemu nie?
Pozdrawiam :)
Zawsze coś innego!
Pierogów z groszkiem chyba jeszcze nigdy nie jadłam, ale bardzo lubię pierogi z bobem i czasem nawet zdarza mi się je zrobić ;)
A ja z bobem jeszcze nie robiłam, więc czekam na lato i wtedy będę działać
Wygląda to bardzo smakowicie. W weekend zabiorę się za gotowanie:)
Proszę bardzo!
Bardzo mi się podoba ten farsz, muszę się zebrać tylko do lepienia pierożków ;-)
Ni tak najgorzej się zebrać do lepienia…
Z groszkiem jeszcze nie robiłam, ale to ciekawa odmiana od tych szpinakoych…
Są bardzo fajne!
Na pierogi mnie ZAWSZE namówisz :)
Ja też bym tak chciała zrobione!!!
Bardzo ciekawy farsz :) Chętnie byśmy takie pierogi spróbowały :)
Ale to pysznie wygląda! Podrzucę przepis mężowi, on ostatnio jest u nas królem kuchni! ;)