Dawno nie robiłam granoli, więc pora uzupełnić zapasy. Proponuję Wam dzisiaj orzechową granolę z kakaowym masłem, a więc granolę bezglutenową. Granola dla mnie to idealne śniadanie z dodatkiem kokosowego jogurtu czy twarożku, a najbardziej lubię granolę orzechową.
Dzisiaj po raz pierwszy użyłam kakaowego masła. Masło kakaowe pachnie jak kakao ale jest mleczno białe. Lubię dodawać je do kawy lub rozpuszczone do naleśników. Proponuję wersję raw i ekologiczną.
Składniki:
około 1 l
100 ml kokosowych wiórków
300 ml migdałów, pokrojonych
300 ml włoskich orzechów grubo pokrojonych
200 ml laskowych orzechów, grubo pokrojonych
3 łyżki nasion chia
1 łyżka siemienia lnianego, mielonego
3 łyżki rozpuszczonego masła kakaowego
2 łyżeczki z cynamonu
3 łyżki miodu
4 łyżki suszonych owoców, goji, morwa, acai
Wymieszaj wszystkie składniki i wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz granolę na 150ºC przez 25 minut. Ostudzoną granolę wymieszaj z suszonymi owocami. Przechowuj w zamkniętym naczyniu.
2 komentarze
rewelacyjna granola!
Dziękuję!