Podoba Wam się idea, zdrowa miska? Mnie bardzo! Moja zdrowa miska zawiera wszystko to co lubię , dobre i po trochu. Dzisiaj zrobiłam warzywne kotlety z ciecierzycy i cukinii, które znalazły się w mojej zdrowej misce. Są to warzywne kotlety bez glutenu. Już od jakiegoś czasu dodaję do tego typu kotlecików mąkę migdałową, zmielone orzechy lub bezglutenowe mąki jak np. mąkę kokosową. Zawsze lubiłam warzywne kotlety. Staram się robić je na wszystkie możliwe sposoby, zmieniając składniki np. fasolę na ciecierzycę, bataty na cukinię, różne zioła itp. Warzywne kotlety są smaczne i pożywne jeśli tylko dodamy do nich wartościowe białko i tłuszcze. Ja lubię dodawać do nich nasiona chia i konopi. Wtedy wiem, że kotlety warzywne są naprawdę zdrowe i sycące! Oczywiście do tak pysznych kotletów nie może zabraknąć pysznego sosu, u mnie niezawodny sos romesco.
Warzywne kotlety z ciecierzycy i cukinii
Składniki:
na 8 kotletów
250 g ugotowanej ciecierzycy
200 g cukinii
2 łyżki nasion chia
2 łyżki łuskanych pestek konopi
1 jajko
50 g mąki migdałowej
1 łyżka kokosowej mąki
1 pęczek kolendry lub pietruszki
1 jajko
sól do smaku
1 łyżeczka prażonych i zgniecionych nasion kminu rzymskiego
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
olej kokosowy do smażenia
Do podania
coleslaw z 200 g czerwonej kapusty, 1 marchewki, octu i oliwy
sos romesco, tutaj przepis
quinoa
pieczony kalafior
sałata, dymka, chili, opcjonalnie
Cukinię pokrój w kostkę i pokrój drobno w malakserze. Dodaj nasiona chia, lekko posól i odstaw na 30 minut. Chia napęcznieją dlatego nie potrzeba odciskać cukinii z nadmiaru wody. Rozdrobnij ciecierzycę również w malakserze. Dodaj do cukinii wraz z konopią, obiema „mąkami”, przyprawami, posiekaną kolendrą i jajkiem. Wymieszaj wszystko na jednolity farsz i uformuj 8 kotletów. Rozgrzej olej i smaż kotlety po obu stronach. W międzyczasie potnij drobno kapustę, marchewkę i wymieszaj z łyżką oliwy i jabłkowego octu. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj romesco, przepis w linku. Ugotuj quinoa. Podaj kotlety w zdrowej misce z coleslaw, quinoa, kalafiorem i romesco. Dodatkowo posyp pestkami dyni.
6 komentarzy
Wspaniałe! Ostatnio mam smaka na takie bezmięsne kotleciki :) I jak wspaniale podane… :) Mniam!
bardzo fajne te kotleciki
Ale to smakowicie wygląda :)
Kotleciki wyglądają bosko :)
Warzywne kotlety bez glutenu bardzo mnie przekonują, ale to naprawdę bardzo :)
Ja też bardzo lubię!