Go green! Uwielbiam warzywne burgery w pysznej domowej hamburgerowej bułce. Nikt chyba by nie chciał popsuć sobie smak kupną bułką. Wczoraj dokonałam wypieku hamburgerowych bułeczek,a dzisiaj przyrządziłam burgery. Moja młodzież jak zwykle mięsożerna, ale ja i moja połowa chętnie skusiliśmy się na batatowe burgery.
Batatowe burgery to w pełni bezglutenowe i wegańskie burgery, gdzie zamiast jajka i mąki dodałam nasiona chia. Tak, jajko można zastąpić chia lub siemieniem lnianym. Jedna łyżka chia lub siemienia plus 2 łyżki wody to odpowiednik jednego jajka. Jak pisałam wcześniej nie mam potrzeby przyrządzania bezglutenowych potraw, ale lubię eksperymentować. Wegański burger to dla mnie po prostu inne, warzywne danie. Lubię jeść bezmięsnie od czasu do czasu, ale te wegańskie burgery mogłabym jeść codziennie.
Burgery z pieczonych batatów i buraczków
Składniki:
na 4 burgery
1 batat średniej wielkości, u mnie około 350 g
2 małe buraczki
1 łyżeczka uprażonych przypraw, jak kmin rzymski, kolendra, pieprz i płatki chili
sól do smaku
1 łyżka tahini
2 łyżki chia + 4 łyżki zimnej wody, zalać i odstawić na 15 minut
1 łyżeczka zmielonych łupin babki płesznik
1 dymka, bardzo drobno pokrojona
Montowanie hamburgera
4 łyżki sosu romesco, tutaj przepis
1 czerwona cebula
liście zblanszowanego jarmużu
1 awokado
4 hamburgerowe bułki, tutaj przepis
Batata i buraczki upiecz w piekarniku. Upieczone do miękkości buraki obierz, pokrój w małą kostkę, a miąższ batatów wyjmij łyżką. Zgnieć batata widelcem i wymieszaj z tahini, przyprawami, dymką, buraczkami, chia i babką płesznik. Uformuj 4 burgery i usmaż na patelni lub upiecz w piekarniku. Burgery są dosyć luźne, ale bez problemu można je przewrócić na drugą stronę używając łopatki.
Miękkie liście jarmuża zblanszuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, a potem odcedź i opłócz zimną wodą. Zmontuj burgery układając jedno na drugim jarmuż, cebulę, awokado, burgery i romesco.
6 komentarzy
rewelacyjne burgery!
Dziękuję bardzo!
Świetny pomysł. Na takiego burgera to bym się skusiła :-)
Dziękuję Marzenko!
Bardzo pysznie skomponowane. Bardzo podoba mi się sos romesco!
Ten sos jest świetny!