352
Sezon na bob otwieram sałatką z bobu, fety, orzechów cashew i kaparów, którą jadłam będąc w gościach. Do tej warzywnej sałatki zrobiłam również prosty sos czosnkowy.
Przepis na sałatkę z bobem, fetą, orzechami cashew (nerkowca) i kaparami
Składniki:
na 5-6 porcji
- 80 g liści sałaty różnych typów (szpinak, zieloną sałatą z czerwonymi brzegami, sałata lodowa)
- 50 g orzechów nerkowca, zrumienione ale niesolone
- 100 g fety
- 200g bobu, obrany
- 1 łyżka kaparów
Sos czosnkowy
- 2 dl jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
Wykonanie:
- Gotuj bób w lekko osolonej wodzie, około 3 minut , odcedź i przelej zimną wodą. Gdy ostygnie, obierz ze skórki.
- Z jogurtu majonezu i czosnku zrób sos.
- Umyj liście sałaty i porozrywaj na mniejsze kawałki, jeśli są one duże.
- Na plaskim talerzu uloz liście sałaty na przemian z bobem, kaparami i orzechami cashew.
- Na koncu pokrusz fetę i polej sosem czosnkowym.