Wartościowa sałatka na ciepło z pęczaku, kalafiora i halloumi. Lekko doprawiona ziołami, uwieńczona karmelizowanymi czerwonymi borówkami. Idealna na lunch do pracy czy lekką kolację. Uwielbiam wymyślać lekkie sałatki na ciepło, które są kolorowe, wysokoenergetyczne, a ponadto nie wymagają jakiś wyszukanych składników. Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam jęczmiennej kaszy, właściwie żadnej kaszy, a teraz…Pęczak to idealna kasza na ciepłe sałatki, do burgerów czy gołąbków.
Sałatka z pęczaku, kalafiora i halloumi
Składniki:
100 g pęczaku
1 mały kalafior
1 łyżka drobno pokrojonych ziół, u mnie pietruszka i tymianek
sól do smaku
1 mały kalafior
120 g sera halloumi
100 ml karmelizowanych czerwonych borówek
Ugotuj pęczak na sypko w lekko osolonej wodzie. Zetrzyj kalafior na tarce o dużych oczkach. Wrzuć do garnka i zalej wodą, lekko posól. Blaszuj kalafior przez 3 miuty, po czym odcedź. Wymieszaj pęczak z kalafiorem i ziołami. Pokrój halloumi w plasterki i ugrilluj na grillowej patelni . Ułóż na kaszy wymieszanej z kalafiorem. Całość polej karmelizowanymi borówkami lub dżemem z borówek
3 komentarze
Mmmm pysznosci!:) Dzieki za inspirację na dzisiejszą kolację!
Dla mnie to obiad ,niezwykle smaczny.
wspaniale wygląda