372
Kilka lat temu zawitał do Szwecji ser halloumi rodem z Cypru. To ser solony o dosyć twardej konsystencji. Halloumi wspaniale smakuje, kiedy pokrojony na 2,5 cm plastry jest usmażony lub ugrillowany na złoty kolor.
Halloumi to świetny dodatek do sałatek. Osobiście lubię sałatkę z halloumi z dodatkiem jakiegoś owocu np. melona, arbuza czy figi.
Przepis na sałatkę z serem halloumi
Składniki:
na 5 porcji
- 1 mały melon cantaloupe
- 1 pomidor
- 80 g zielonej sałaty np. lodowej
- 150g halloumi
- kilka liści bazylii
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
- Halloumi pokroić na małe kawałki i ugrillować lub usmażyć w niewielkiej ilości oleju na dużym ogniu do momentu, gdy ser uzyska złoty kolor.
- Umyć i oczyścić sałatę.
- Melon i pomidory pokroic w osemki.
- Ulozyć sałatę na polmisku na przemian z pomidorami, melonem i serem halloumi.
- Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i polać sałatkę.
3 komentarze
Dziwne, nigdy nie jadłam tego sera. Skoro da się z niego wyczarować tak pyszne danie, musze spróbować :)
musze u siebie tez poszukać :)
U mnie po sklepach niestety nie ma takiego wyboru.. no ale danie na pewno wyszło pyszne, bo tak wygląda:)