477
Tort kanapkowy na ciepło to proste danie na co dzień czy też na spotkanie z przyjaciółmi. Praktycznie i szybko , bo torta można przygotować na dzień wcześniej, a przed podaniem tylko podpiec lekko w piekarniku.
Przepis na tort kanapkowy na ciepło
Składniki:
na 8 porcji
- 3 cienkie placki chlebowe, pszenne
- 1 duży por
- 500 g wędzonki lub szynki
- 4 dl crème fraiche
- 2 dl kremówki
- 2 łyżki sosu chili
- sól i pieprz
- 4 dl żółtego sera, typ cheddar
- pomidory koktajlowe, rukola i tymianek do przybrania
Wykonanie:
- Pokroić cienko por, a wędzonkę w kostkę. Podsmazyć w niewielkiej ilości oleju. Doprawić sola i pieprzem.
- Ubij śmietanę i wymieszać z crème fraiche i sosem chili.
- Wylozyc nadzienie na pierwszy placek, a nastepnie posmarowac smietana i posypac startym serem cheddar. Przykryc drugim plackiem i wylozyc reszte nadzienia, a potem smietane i ser. Zachowaj 2 dl smietany na wierzch tortu.
- Zakonczyc tort trzecim plackiem i posmarowac smietana.
- Posypac serem. W takiej postaci mozna przechowac torta do nastepnego dnia.
- Na drugi dzien udekorowac torta roznokolorowymi pomidorkami, rukola i tymiankiem.
- Zapiec torta przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.
5 komentarzy
Super sprawa z tym tortem kanapkowym. Świetny pomysł na imprezę. Zapraszam do mnie na konkurs z kamisem.
Nigdy wcześniej nie widziałam takiego tortu kanapkowego:)
Ani nie jadłam.. no ale musi być pyszny:))
Nazwa brzmi tak.. ciekawie:)
świetnie wygląda! i ja równiez nie widziałam jeszcze takiego
Ciekawy pomysł z przygotowaniem takiego tortu na ciepło. Ja ostatnio na Sylwestra przygotowałam wersję na zimno :)
Tez robie na zimno z krewetkami