Jak wspomniałam wczoraj upiekłam chleb. Prosty pszenny chleb z foremki, oczywiście na zakwasie ku radości moich dzieci. Maleństwo nie marudzi, ale starszyzna jak widzi jakieś ziarenka albo suszone owoce w chlebie to wybrzydza. Więc wczoraj upiekłam prosty pszenny chleb na pszennym zakwasie z myślą wykorzystania go na francuskie tosty.
Tym razem zrobiłam podwójne tosty z niespodzianką. Po przekrojeniu gorącego tosta wypływa z niego roztopiona nutella, a że bardzo lubię twaróg z czekoladą dodałam jeszcze łyżkę serka typu ricotta.
Przepis na francuskie tosty
Składniki:
na 6 tostów
- 6 kromek chleba foremkowego
- 3 łyżek nutelli
- 3 łyżek serka ricotta
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- szczypta soli
- masło do smażenia
Wykonanie:
- Na trzech kromkach chleba ułóż łyżkę nutelli i serka. Przykryj drugą kromką.
- Roztrzep jajka z mlekiem i solą. Zamocz kanapkę z obu stron i smaż na lekko rozgrzanej patelni z dodatkiem masła.
- Po usmażeniu tosta przekrój go na pół po przekątnej.
- Podawaj tosty na ciepło.
Tosty francuskie smakuję super nawet z czerstwego pieczywa. Zrobiłam kiedyś francuskie tosty z czerstwej chałki. Polecam również pudding z chleba.
7 komentarzy
Rozpływam się *.*
Ale pyszności !
Polecam!
o matko… nie mogę… to jest cuuudowneeeee <3
…i łatwe do zrobienia!
ja tylko zamieniłabym nutellę na masło orzechowe, bo nie lubię czekolady, ale generalnie tosty w takiej odsłonie… mniam! <3
No też tak można!
boskie!