Włoska focaccia, którą upiekłam wczoraj świetnie nadaje się na różnego rodzaju kanapki. Bardzo lubię robić kanapki, które są syte ale zdrowe. Generalną zasadą jest więc, ze moje kanapki muszą być zrobione ze smacznego chlebka, zawierać pozywną wkładkę z mięsa czy sera oraz oczywiście warzywa.
Kanapkę z focaccia zrobiłam z szynką wieprzową i indyczą, sera zółtego taleggio i świezej cukinii. Jest to nieskomplikowana kanapka na gorąco z dodatkiem świezo utartej gałki muszkatałowej, typowa włoska kombinacja.
Mój siedemnastolatek zajada się codziennie kanapkami z subway. Nieraz mi tam coś przyniesie na „wzór”, chociaż ja nie jestem taka skromna i uważam, że mogę się poszczycić niejedną smaczną kanapką na tym blogu.
Przepis na zapiekaną kanapakę z focaccia z szynką i cukinią (4 podwójne kanapki)
Składniki:
- Kawałek chleba focaccia 20x40cm
- 1 garść liści bazylii
- 5o cukinii
- 50 g szynki z indyka w cienkich plasterkach
- 50 g szynkiwieprzowej w cienkich plasterkach
- 50 g sera taleggio lub innego sera żółtego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- Rozkrój chlebek focaccia na trzy cześci.
- Pokryj spod kanapki liśćmi bazylii, a następnie cienkimi plastrami cukinii.
- Ułóż plasterki szynki w harmonijkę i przykryj kawałkiem chleba.
- Teraz ułóż ser i dopraw gałką muszkatołową. Przykryj ostatnim kawałkiem chleba posyp jeszcze gałką muszkatołową
- Zapiecz kanapki w gorącym piekarniku przez około 5 minut, aż ser się rozpuści i chleb będzie chrupki.
- Podawaj kanapki z pomidorami.