Najlepszy przepis na sałatkę z tuńczykiem z puszki. Bardzo smaczna sałatka z tuńczykiem, która idealnie pasuje na kanapki. Prosty przepis, takie lubię. Przygotowanie sałatki zajmuje niewiele czasu. Wystarczy pokroić jabłko, por, zioła i wymieszać z tuńczykiem. Do sałatki dodałam domowy majonez.
Często w rybnych sałatkach używam pora. Sałatka z dodatkiem pora jest delikatniejsza w smaku. Por świetnie pasuje do tuńczyka z puszki. Uwielbiam przyrządzać kanapki nadziewane sałatką. Sałatki powstają u mnie często z obiadowych resztek. Sałatka z tuńczykiem to sposób na wykorzystanie resztek pora czy jabłek ze zwiędniętą skórką.
Sałatka z tuńczykiem i jabłkiem
4 porcje
Składniki:
10 cm pora
1 puszka tuńczyka w zalewie
3 łyżki posiekanego kopru
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jabłka, średniej wielkości
1 łyżka soku z limonki
100 g domowego majonezu, tutaj przepis
100 g creme fraiche
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
sól do smaku
1 duża ciabata
zielenina
4 jajka, ugotowane na twardo
Młodą łodygę pora pokrój w cienkie paski. Obierz jabłka, wydrąż gniazdka i pokrój w kostkę. Przełóż do miski. Dodaj posiekany koper i pietruszkę.W garnuszku wymieszaj majonez z przyprawami, sokiem z limonki i creme fraiche. Creme fraiche możesz zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną. Dodaj sos do sałatki, dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
Przekrój ciabatę wzdłuż na pół. Na płaskiej połowce ciabaty ułóż zieleninę, np. sałatę (lub kiełki słonecznika jak u mnie). Pokrój jajka na plasterki i obłóż nimi kanapkę . Całośc posmaruj obficie sałatką i przykryj wypukłą częścią chleba. Lekko dociśnij i pokrój na średniej grubości kanapki. Z dużej ciabaty i tej porcji sałatki wychodzi 10 sytych kanapek. Smacznego!
4 komentarze
Ciekawe połączeni, muszę posmakować takiej sałatki :)
Właśnie przed chwilą jadłam sałatkę z tuńczykiem, ale bez jabłka :)
jeszcze nie próbowałam takiego połączenia. jest intrygujące ;)
Polecam Dorotko!