Jesień w pełni. Jest chłodno i słonecznie. Gotuję sezonowo, więc jesienne przepisy często zawierają kapustę. Kapusta po szwedzku to biała biała kapusta, którą smaży się na maśle aż się zrumieni i przybierze złoty kolor. Dlatego Szwedzi nazywają to danie brunkål co w dosłownym tłumaczeniu oznacza brązowa kapusta.
Szwedzi przyrządzają brunkål głównie na święta. My Polacy jadamy kapustę zdecydowanie częściej. Osobiście bardzo lubię kapustę pod każdą postacią i wszystkie jej rodzaje.Często przyrządzam surówki z modrej kapusty. Kiedy pojawia się w sklepach brukselka to jestem najszczęśliwsza pod słońcem, bo przepadam za nią niesamowicie.
Jesienią dominuje u mnie włoska i biała kapusta. Kapusta z zasmażką jest świetną przystawką do mielonych kotletów. Często przyrządzam surówkę z białej kapusty… Kapusta po szwedzku to przystawka do obiadu na ciepło. Tak przyrządzoną kapustę mogę jeść codziennie.
Kapusta po szwedzku
4 porcje
Składniki:
1 kg białej kapusty
50 g masła
3 łyżki golden syropu
2 łyżki winnego octu
3 goździki, całe
sól i czarny pieprz do smaku
tymianek do posypania, opcjonalnie
Kapustę poszatkuj. Rozgrzej masło razem z całymi goździkami i pieprzem. Włóż kapustę i smaż mieszając od czasu do czasu tak aby kapusta równomiernie się zrumieniła. Po 20 minutach kapusta powinna być już zrumieniona. Dodaj syrop i ocet. Wymieszaj kapustę i smaż jeszcze przez 5 minut. Podawaj kapustę na gorąco jako przystawkę do obiadu. Możesz opcjonalnie posypać kapustę tymiankiem. Smacznego!
2 komentarze
Intrygujący przepis na kapustę! Nigdy takiej nie jadłam. Zapisane :)
Polecam przepis!