Jesienne przepisy – kapusta po szwedzku

Jesień w pełni. Jest chłodno i słonecznie. Gotuję sezonowo, więc jesienne przepisy często zawierają kapustę. Kapusta po szwedzku to biała biała kapusta, którą smaży się na maśle aż się zrumieni i przybierze złoty kolor. Dlatego Szwedzi nazywają to danie brunkål co w dosłownym tłumaczeniu oznacza brązowa kapusta.

Szwedzi przyrządzają brunkål głównie na święta. My Polacy jadamy kapustę zdecydowanie częściej. Osobiście bardzo lubię kapustę pod każdą postacią i wszystkie jej rodzaje.Często przyrządzam surówki z modrej kapusty. Kiedy pojawia się w sklepach brukselka to jestem najszczęśliwsza pod słońcem, bo przepadam za nią niesamowicie.

kapusta_przepis_codojedzenia_blog

Jesienią dominuje u mnie włoska i biała kapusta. Kapusta z zasmażką jest świetną przystawką do mielonych kotletów. Często przyrządzam surówkę z białej kapusty… Kapusta po szwedzku to przystawka do obiadu na ciepło. Tak przyrządzoną kapustę mogę jeść codziennie.

jesienne_przepisy_kapusta_codojedzenia_blog

Kapusta po szwedzku

4 porcje

Składniki:

1 kg białej kapusty

50 g masła

3 łyżki golden syropu

2 łyżki winnego octu

3 goździki, całe

sól i czarny pieprz do smaku

tymianek do posypania, opcjonalnie

kapusta po szwedzku blog kulinarny codojedzenia

Kapustę poszatkuj. Rozgrzej masło razem z całymi goździkami i pieprzem. Włóż kapustę i smaż mieszając od czasu do czasu tak aby kapusta równomiernie się zrumieniła. Po 20 minutach kapusta powinna być już zrumieniona. Dodaj syrop i ocet. Wymieszaj kapustę i smaż jeszcze przez 5 minut. Podawaj kapustę na gorąco jako przystawkę do obiadu. Możesz opcjonalnie posypać kapustę tymiankiem. Smacznego!

 

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *