Przepis na chutney z czerwonej kapusty

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na chutney z czerwonej kapusty. Chutney to świetna przystawka do mięsa, a co najważniejsze można je przygotować wcześniej. Gotuję chutney z kapustą, korzennymi przyprawami i rodzynkami. Jest słodko kwaśne, aromatyczne i ostre. Idealna zimna przystawka do pieczonego indyka.

Na moim świątecznym stole pojawia się wiele przystawek z kapusty, o choćby sałatka z brukselką. Często gotuję kapustę z zasmażką, która w smaku nieco przypomina chutney. Kapusta to takie świąteczne warzywo. Do świątecznych dań można wykorzystać wszystkie rodzaje kapusty. Z białej kapusty ugotowałam bigos. Z jarmużu piekę paszteciki

Uwielbiam świąteczne gotowanie ale lubię gotować z wyprzedzeniem aby naprawdę cieszyć się adwentem i świętami. Przepis na chutney z czerwonej kapusty bardzo mi podpasował. Chutney stoi w lodówce i czeka na pieczonego indyka.

chutney_kapusta_przepis_codojedzenia

Chutney z czerwonej kapusty

ok. 1 l chutney

Składniki:

Ingredienser

cirka 1 liter

1 czerwona cebula

600 g czerwonej kapusty

1 ząbek czosnku

1 czerwone chili

50 g mrożonej żurawiny

180 g trzcinowego cukru

150 g winnego octu

30 g rodzynek

2 łyżki świeżego imbiru

kawałek cynamonu

sól do smaku

chutney z czerwonej kapusty przepis codojedzenia

Kapustę poszatkuj i włóż do rondelka. Cebulę, czosnek, jabłko i chili pokrój w kostkę. Dodaj rodzynki, jabłko pokrojone w kostkę, świeżo utarty imbir i żurawinę. Wrzuć cynamon w całości. Wsyp cukier. Na koniec wlej ocet i gotuj chutney przez 1,5 godziny na małym ogniu. Napełnij  chutney`s małe słoiczki, zakręć i postaw do góry nogami. Kiedy chutney ostygnie wstaw do lodówki. W ten sposób można przechowywać chutney przez miesiąc, otwarte chutney do dwóch tygodni w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *