Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na chutney z czerwonej kapusty. Chutney to świetna przystawka do mięsa, a co najważniejsze można je przygotować wcześniej. Gotuję chutney z kapustą, korzennymi przyprawami i rodzynkami. Jest słodko kwaśne, aromatyczne i ostre. Idealna zimna przystawka do pieczonego indyka.
Na moim świątecznym stole pojawia się wiele przystawek z kapusty, o choćby sałatka z brukselką. Często gotuję kapustę z zasmażką, która w smaku nieco przypomina chutney. Kapusta to takie świąteczne warzywo. Do świątecznych dań można wykorzystać wszystkie rodzaje kapusty. Z białej kapusty ugotowałam bigos. Z jarmużu piekę paszteciki…
Uwielbiam świąteczne gotowanie ale lubię gotować z wyprzedzeniem aby naprawdę cieszyć się adwentem i świętami. Przepis na chutney z czerwonej kapusty bardzo mi podpasował. Chutney stoi w lodówce i czeka na pieczonego indyka.
Chutney z czerwonej kapusty
ok. 1 l chutney
Składniki:
Ingredienser
cirka 1 liter
1 czerwona cebula
600 g czerwonej kapusty
1 ząbek czosnku
1 czerwone chili
50 g mrożonej żurawiny
180 g trzcinowego cukru
150 g winnego octu
30 g rodzynek
2 łyżki świeżego imbiru
kawałek cynamonu
sól do smaku
Kapustę poszatkuj i włóż do rondelka. Cebulę, czosnek, jabłko i chili pokrój w kostkę. Dodaj rodzynki, jabłko pokrojone w kostkę, świeżo utarty imbir i żurawinę. Wrzuć cynamon w całości. Wsyp cukier. Na koniec wlej ocet i gotuj chutney przez 1,5 godziny na małym ogniu. Napełnij chutney`s małe słoiczki, zakręć i postaw do góry nogami. Kiedy chutney ostygnie wstaw do lodówki. W ten sposób można przechowywać chutney przez miesiąc, otwarte chutney do dwóch tygodni w lodówce.