Ostatnio podpasowała nam włoska kuchnia. Dzisiaj kolejny przepis a właściwie dwa. Pierwszy z nich to surówka do pizzy z białej kapusty. Jest to prosta surówka zrobiona jedynie z białej kapusty i przypraw w postaci, dobrej oliwy, octu winnego, pieprzu, suszonego majeranku i soli. Myślicie, że oszalałam! Wcale nie. Tą surówkę dostaniecie do każdej pizzy w włoskiej pizzerii. Bardzo smaczna surówka, a i pizza smakuje jeszcze lepiej.
Drugi przepis to pizza Margherita, moja imienniczka. Pizzę piekę przynajmniej raz w miesiącu. Moje dzieci lubią tradycyjną pizza capricciosa, ja natomiast i mój małżonek lubimy zjeść lekką pizza Margherita z pomidorami i mozzarellą. Jeszcze większej ochoty na tą właśnie pizzę nabrałam po przeczytaniu fajnej relacji z Włoch, którą znajdziecie na blogu przepisy z podróży. Nawet i ta pizza smakuje super z wyżej wymienioną surówką.
Włoska surówka do pizzy
5 porcji
Składniki:
około ½ kg białej kapusty
50 ml winnego octu
½ łyżki soli, więcej w zależności jak kto woli
3 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo zmielonego
1 łyżeczka suszonego majeranku
Pizza Margherita
4 sztuki
Ciasto na pizzę
20 g świeżych drożdży
450 ml zimnej wody
2 łyżki oliwy
700 g mąki pszennej + do podsypania
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
Szybki sos pomidorowy do pizzy
150 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól do smaku
1 łyżka cukru
woda, tyle aby sos był gęsty jak śmietana
Nadzienie do pizzy
6 – 7 dużych pomidorów
4 x 125 g mozzarella
2 cebule
czarny pieprz, grubo zmielony
płatki chili, według uznania
suszone oregano do smaku
sól
dobra oliwa do polania
świeża bazylia
Poszatkuj kapustę cieniutko i wymieszaj z przyprawami. Pozostaw na godzinę w lodówce, zamieszaj od czasu do czasu. Sałatka ma być dosyć kwaśna w smaku. Z podanych składników zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Cebulę, mozzarellę i pomidory pokrój w plasterki.
Wyrośnięte ciasto złóż w kopertę i pozostaw na 10 minut pod przykryciem. Następnie podziel ciasto na 4 części i każdą rozwałkuj cienko na okrągły placek, posmaruj sosem do pizzy, a następnie obłóż cebulą, pomidorami. Na koniec połóż mozzarellę pokrojoną w plasterki.
Piecz pizzę na 225ºC (termoobieg) przez około15 minut. Spód pizzy ma być przyrumieniony. Upieczoną pizzę posyp oregano. Podawaj pizzę polaną oliwą, świeżą bazylią i z surówką z białej kapusty.
3 komentarze
Pizza pierwsza klasa, a surówkę koniecznie muszę spróbować ;) Pozdrawiam
O dziękuję! Pozdrawiam serdecznie!
fajna suróweczka