1,2K
Dawno nie gotowałam zupy, a cukinia wciąż zawala mi lodówkę, więc dzisiejszy wybór zupy był prosty, letnia zupa z cukinii. Oczywiście zupa z cukinii zawiera mnóstwo innych warzyw, ale myślę, że z powodzeniem mogę ją nazwać zupę cukiniową.
Zupa z cukinii jest bardzo delikata w smaku, kremowa, a polana cytrynową oliwą przed podaniem smakuje naprawdę wyśmienicie. Sezon na cukinią już dawno się zaczął, a ja to warzywo wykorzystuję do wszystkiego. Tak, przepisy z cukinii…ich lista jest już całkiem pokażna!
Oto więc kolejny przepis z cukinii:
Letnia supa z cukinii
Składniki:
5 porcji
- 2 cukinie, u mnie żółta i zielona o łącznej wadze 1 kg
- 1 mały por
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu , u mnie z kurczaka
- 1 mozzarella
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
- Oczyszczone warzywa pokrój, nie obieraj cukinii ze skórki!
- Podmaż na oliwie, a następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości.
- Zmiksuj zupę na kräm. Jeśli jest za gęsta dolej bulionu.
- Do małej butelki wlej oliwę i sok z cytryny, a następnie wstrząśnij kila razy.
- Wylej gorącą zupę do miseczek. Do każdej wrzuć pokrojoną w kostkę mozzarellę i polen cytrynową oliwą.
4 komentarze
Zupka szczęścia:)
No tak, te kolory…
Chętnie wypróbuję, bo ostatnio eksperymentuje z różnymi zupami krem. Takiej z cukinii jeszcze nie robiłam :)
biorę talerz takiej zupki ;)