Zupa codzienna z dwóch rodzajów soczewicy…Zupa z soczewicy, którą mogę jeść codziennie zmieniając dodatki w zależności od ochoty czy pory roku. Wybrałam dwa rodzaje soczewicy małą czerwoną i puy, które są wzajemnym przeciwieństwem. Czerwona soczewica szybko się gotuje, powiedziałabym rozgotowuje dlatego naturalnie zagęszcza zupę. Zielono szara soczewica puy gotuje się nieco dłużej i zachowuje swoją konsystencję i kolor. Zupa codzienna jest w miarę gęsta…Do zupy można dodać warzywa. Jakie warzywa dodamy określą jej charakter. Ziemniaki można zamienić na bataty…I przyprawy…Uwielbiam kombinować z przyprawami, miażdżyć je w moździerzu. Choć ta zupa ma jakieś korzenie w orientalnej kuchni, to jednak wybór przypraw zależy od kto tą zupę będzie gotować i jeść. Ale, ale jeśli macie odwagę i choć odrobinę ciekawości to spróbujcie przyprawić zupę nieco odmiennie kurkumą i kminem, a może cytrynową trawą…
Zupa codzienna
Składniki:
na 4 porcje
1 mała marchewka
150 g czerwonej soczewicy
100 g soczewicy puy
1 cebula
1 czosnek solo
200 g batatów, 1 średniej wielkości
1 marchewka
100 g selera
1½ l warzywnego bulionu
½ łyżki kurkumy
1 łyżeczka nasion kminu
1 cytrynowa trawa
2 łyżki oliwy
150 g jarmużu
3 łyżki natki pietruszki
sól i czarny pieprz do smaku
Cebulę, czosnek i cytrynową trawę pokrój w kostkę. Wlej oliwę do garnka, dodaj cebule i zeszklij. Opłukaj soczewice i wsyp do garnka. Posyp przyprawami i smaż przez 2 minuty. Wlej gorący bulion. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i batat. Gotuj zupę przez około 25 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta wlej więcej bulionu. Konsystencja zupy zależy od własnego upodobania. Wolę zupy nieco gęściejsze, więc 1,5 litra bulionu wydawało mi się wystarczająco. Zawsze łatwiej jest rozrzedzić niż zagęścić zupę.
Pod koniec gotowania zupy dodaj jarmuż i grubo posiekaną pietruszkę. Rozlej zupę do miseczek. Zupę można posypać serem i zjeść z chlebem.
2 komentarze
takie zupy mogłabym jeśc i jeśc
Ja też!