Myslalam, ze gotuje smaczna zupe pomidorowa, ale tym razem przeszlam sama siebie. Podpatrzylam u Jamie Oliver jego pomidorowa zupke ze swiezych, kisciowych pomidorow. Na pozor nic dziwnego, tez robie pomidorowa na swiezych pomidorkach i o roznych kolorach. Tez lubie zupy kremy, zmiksowane. Lubie zupe pomidorowa w filizance lub jako cieply kubek… ale nie wiedzialam, ze do pomidorowej mozna dodac pomidory z szypulkami! No i musze przyznac, ze pomidorowka wyszla mi bardzo pyszna i niemilosiernie aromatyczna.
Zupke podalam z pesto, pachnacym bazylia i czosnkiem, w slicznych filizankach z „Indyjska”, ktore wypatrzylam na obnizce w zeszlym roku.
Przepis zupa pomidorowa z zielonym pesto
Składniki:
na 5 – 8 porcji
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ½ -2 l bulionu, do wyboru
- 2 puszki krojonych pomidorow, 400 g kazda
- 6 dużych pomidorów z szypulkami
- garść świeżej bazylii
- sól i pieprz
- kilka łyżek pesto własnej roboty
Wykonanie:
- Obierz marchewki, czosnek i cebule. Pokroj w kostke, rowniez seler naciowy. Rozgrzej oliwke w glebokim garnku o grubym dnie i poddus warzywa przez 5 minut, mieszajac aby sie nie zrumienily.
- Zalej warzywa buljonem i pomidorami z puszki. Gotuj zupe 15 minut po czym dodaj pokrojone w cwiartki pomidory z szypulkami i garsc bazylii. Gotuj jeszcze 10 minut.
- Dopraw zupe sola i pieprzem, po czym zmiksuj.
- Podawaj zupe z zielonym pesto.
1 Komentarz
noo noo fajny pomysł też bym na to nie wadła