No i znowu czas na zupę. U mnie dzisiaj zupa koperkowa z pulpetami… czy klopsikami… sama już nie wiem jaka to właściwie różnica między pulpetami a klopsikami. Wydaje mi się jednak, że pulpety gotuje się, a klopsiki smaży. Pomóżcie!
Fakt jest jednak, że ugotowałam koperkową, co do której smaku nie mam wątpliwości. Pyszna, prosta zupa z ulubionymi warzywami i mięsną wkładką, no bo u mnie w domu to sami mięsożercy!
Pulpety zrobiłam z gotowanego i zmielonego mięsa z kurczaka i połączyłam z zielony groszkiem. To jeden z interesujących pomysłów na wykorzystanie gotowanego mięsa. Można też i tradycyjnie… obrać mięcho ze skóry, kości i wrzucić do zupy.
Zupa koperkowa z pulpetami
Składniki:
na 5 porcji
- 1 ½ l bulionu z kurczaka
- ½ l wrzącej wody
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 4 dymki
- 1 duży ząbek czosnku
- duży pęczek kopru drobno posiekany, u mnie 50 gram
300 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
- szczypta curry w proszku
- sól i pieprz do smaku
Pulpety z kurczaka
- 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka bez kości
- 100 g mrożonego groszku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 białka
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do bulionu wraz z posiekanym koprem, curry i ugotuj do miękkości.
- Zrób pulpety. Zmiel mięso, zblanszuj groszek i zrób farsz, dodając białko, sól i pieprz. Formuj małe kulki – pulpety i wrzuć do gotującej się zupy.
- Rozrób śmietanę z mąką i zaciągnij zupę. Gotuj przez 3 minuty.
Polecam zupy na wszystkie okazje, ale nie ma to jak pyszna rozgrzewająca zupa chłodną porą. Masz swoją ulubioną zupę podziel się z nami tutaj.
6 komentarzy
Lubię krupnik , zwykle robię z dodatkiem kawałków mięska, z pulpecikami fajna alternatywa, a w ogóle zupy są boskie!
A to zapraszam do gotowania zup w tym miesiącu
Pozdrawiam
Uwielbiam koperkową, ta z pulpetami musi być pyszna. Pozdrawiam i zapraszam na moją stronę, oraz profil facebook :https://www.facebook.com/MyTastyKitchen
Dziękuję!
fajny pomysł z tymi pulpetami, bo ja za mięsem gotowanym nie przepadam a w tej wersji podoba mi się
No właśnie!