Jesień zbliża się wielkimi krokami, dlatego proponuję dzisiaj przepisy na jesienne zupy. W naszej rodzinie uwielbiamy zupy. Nieważne ile jej ugotuję, garnek czy kociołek, to zupa zawsze jest zjedzona. Pewnie każdy z Was ma swoją ulubioną zupę. Uwielbiam zupy kremy z różnych warzyw ale i te, które trzeba trochę pogryź. Pyszna domowa zupa z pajdą domowego chleba na zakwasie to tani obiad w tygodniu.
Typową jesienną zupą dla mnie jest zupa grzybowa z brokułami. Czy brokuły i grzyby w jednym garnku to dziwne połączenie? Wcale nie! Zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna!
Kolejna zupa, której nie może zabraknąć w moim jesiennym menu to włoska zupa minestrone. Uwielbiam minestrone! Można ją przyrządzić z różnych rodzajów kapusty i fasoli. Z powodzeniem można użyć fasoli z puszki. W sprzedaży są nawet kolorowe mieszanki, np. biała, czerwona i czarna fasola. Jest to pożywna i bogata w białko zupa.
Kolejną zupą bogatą w białko jest niewątpliwie zupa z soczewicy. W przeciwieństwie do minestrone zupa z soczewicy to szybka zupa. Soczewica nie wymaga moczenia. Osobiście bardzo lubię gotować z soczewicą. Lubię ją nawet lekko przegotować aby naturalnie zagęścić zupę bez dodatku mąki. Warto więc wybrać różne rodzaje soczewicy, aby zupa nabrała fajnej struktury. Część soczewicy się lekko rozgotuje, a reszta będzie miękka ale w całości. Taki efekt można uzyskać łącząc drobną czerwoną soczewicę z zieloną soczewicą. Poza tym soczewicę można również połączyć z fasolą mung.
Co powiecie na zupę z dynią? Zupa z dynią to zupa z dodatkiem dyni. Oczywiście można ugotować krem z dyni ale warzywna zupa z dynią jest pyszna i ma wspaniałą konsystencję. Lubię zupy z dodatkami, a do tej przygotowałam pistou. Pistou przypomina pesto ale nie zawiera orzechów. Jest to świetny dodatek do zup, który również świetnie się sprawdza jako zimny sos do mięsa.
Lubicie chińskie zupy ale nie te co się zalewa wrzątkiem? Dla mnie prawdziwa chińska zupa to zupa z kukurydzy. Zupa jest smaczna, delikatna w smaku, lekko słodka od kukurydzy. Można ją przyrządzić ze świeżej lub kukurydzy z puszki. Ja używam mrożonej kukurydzy.
Zupy jesienne dla mnie to głównie zupy warzywne. Jednym z najbardziej popularnych warzyw na zupę jest kalafior. Uwielbiam krem z kalafiora. Aksamitny, biały krem z kalafiora można zjeść z nietypowymi dodatkami jak dla zupy. Krem z kalafiora często posypuję nasionami konopi i suszonymi goji.
Na zakończenie tego wpisu proponuję przepis na zupę z selera korzeniowego. Seler dodaję praktycznie do każdej zupy. Pomyślałam więc kiedyś, że przecież mogę ugotować zupę z selera i na dodatek krem z selera. Okazało się, że selerowy krem to idealna zupa na jesień. Cudowny smak selera świetnie harmonizuje z jabłkiem i wędzonym boczkiem.
Mam nadzieję, że lubicie jesienne zupy. Na „codojedzenia” znajdziecie 80 przepisów na różnego rodzaju zupy i kremy. Napisałam wyżej, że często gotuję zupy! Jak jest u Was? Też lubicie jesienne zupy?
1 Komentarz
U nas ostatnio królują brokuły, bo… gotuję je dla jeża :)