Upłynęły wieki, odkąd jadłam kapuśniak. Mieszkać w Szwecji oznacza, że nie ma szans na znalezienie tak pysznej zupy w żadnej restauracji. Ale nie poddaję się łatwo. Postanowiłam zrobić kapuśniak sama. Zawinęłam rękawki i wzięłam się do dzieła.
Wybór padł na kiszoną kapustę jako bazę, a jako dodatki wybrałam kiełbasę i ziemniaki na sypko, czyli gotowane oddzielnie. To było moje tajemnicze połączenie smaków, które miałam nadzieję, że wyjdzie idealnie.
Kiedy kapuśniak był już gotowy, podałam go z pajdą chleba anyżowego. To było coś niesamowitego. Czy Wy też lubicie kapuśniak? Ta pyszna i rozgrzewająca zupa jest idealna na chłodne dni. Lekko kwaśny smak, aromatyczny majeranek i delikatna nuta wędzonki tworzą niepowtarzalną kombinację.
Kapuśniak to jedno z moich ulubionych dań, które przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. To danie, które nasyci i rozgrzeje każdego, kto je spróbuje. Czasami warto zrobić sobie taką przyjemność i pozwolić sobie na odrobinę luksusu w postaci pysznej, domowej zupy.
Jestem przekonana, że zrobienie kapuśniak z kiszonej kapusty to świetny pomysł na obiad. Ta zupa z pewnością zadowoli każde podniebienie i dostarczy potrzebnych składników odżywczych.
Dlatego zachęcam Was do spróbowania tego przepisu. Nie musicie być mistrzami kuchni, żeby go wykonać. Wystarczy odrobina determinacji i miłość do gotowania. Pamiętajcie, że to nie tylko jedzenie, to także sposób na wyrażanie miłości i dbanie o swoich bliskich.
Kapuśniak z kiszonej kapusty to prawdziwy rarytas. Gwarantuję, że zasmakuje Wam jak żadne inne danie. Warto poświęcić trochę czasu i wysiłku, żeby przygotować tę pyszną zupę na obiad. Będziecie zaskoczeni, jak proste i satysfakcjonujące może być gotowanie własnych potraw.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
5 porcji
Składniki:
½ kg kiszonej kapusty
2 pietruszki
kawałek selera
1 marchewka
1 liść laurowy
2 litry mięsnego bulionu
300 g wędzonki
4 łyżki karmelizowanej cebuli
1 czosnek solo
1 łyżka suszonego majeranku
sól i pieprz do smaku
Dodatki
smażona kiełbasa
ziemniaki na sypko
pietruszka do posypania
Pokrój kapustę i podsmaż na łyżce masła z dodatkiem przypraw i karmelizowanej cebuli. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Obierz warzywa i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj warzywa do zupy, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 30 minut.
Pokrój wędzonkę w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj do zupy, zagotuj. Na patelni usmaż kiełbasę. Ziemniaki ugotuj w całości w lekko osolonej wodzie. Napełnij miseczki zupą. Na wierzchu ułóż porcję ziemniaków i smażonej kapusty. Podaj zupę z chlebem. Smacznego!
2 komentarze
Małgosiu ale pyszne zdjęcie!!! Oj dawno nie jadłam kapusniaku
O dziękuję