Wieki, wieki nie jadłam kapuśniaku. Nikt mi tutaj w Szwecji takiej pysznej zupy nie ugotuje, więc zawinęłam rękawki i wzięłam się do dzieła. Kapuśniak ugotowałam z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy i ziemniaków na sypko czyli ugotowanych oddzielnie.
Kapuśniak podaję z pajdą chleba anyżowego. Taka zupa to niesamowity wypas. Lubicie? Pyszna, rozgrzewająca zupa w sam raz na chłodne dni. Lekko kwaśna zupa, pachnąca majerankiem i wędzonką.
Kapuśniak z kiełbasą
Składniki:
na 5 porcji
½ kg kiszonej kapusty
2 pietruszki
kawałek selera
1 marchewka
1 liść laurowy
2 litry mięsnego bulionu
300 g wędzonki
4 łyżki karmelizowanej cebuli
1 czosnek solo
1 łyżka suszonego majeranku
sól i pieprz do smaku
Dodatki
smażona kiełbasa
ziemniaki na sypko
pietruszka do posypania
Pokrój kapustę i podsmaż na łyżce masła z dodatkiem przypraw i karmelizowanej cebuli. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Obierz warzywa i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj warzywa do zupy, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 30 minut. Pokrój wędzonkę w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj do zupy, zagotuj. Na patelni usmaż kiełbasę. Ziemniaki ugotuj w całości w lekko osolonej wodzie. Podaj kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami jak również z pajdą chleba.
2 komentarze
Małgosiu ale pyszne zdjęcie!!! Oj dawno nie jadłam kapusniaku
O dziękuję