Tajska zupa z kurczakiem i zoodle to pyszna domowa wersja tajskiej zupy z pszennymi noodles. Lubię zastępować makaron jego warzywnymi odmianami. Aby zrobić warzywne noodle potrzebne jest specjalne narzędzie czy veggie spiralizer. Ja akurat mam mały podręczny veggie spiralizer, który wędruje ze mną wszędzie ale mam zamiar kupić krajalnicę obrotową, która pozwoli mi kroić większe warzywa. Wracając do tajskiej zupy z kurczakiem i z zoodle możecie ją przyrządzić z pokrojoną w cienkie paski cukinią jak w tym przepisie. Zupa tajska zawiera kokosowe mleko, które jestem oddaną fanką. Lubię ostrą zupę ale nic nie szkodzi na przeszkodzie aby przyrządzić ją nieco w łagodniejszym tonie. Wszystko zależy czy lubicie jeść na ostro i jak bardzo…
Zupa zawiera kolendrę. Wiem, że nie wszyscy lubią kolendrę jak na przykład mój małżonek. Robię dla niego wyjątek i zamiast kolendry dodaję pietruszkę. Dzisiejsza tajska zupa z kurczakiem jest z kolendrą, bo ja i dzieci za nią przepadamy. Co prawda dzieci wolą makaron pszenny. Tajska zupa jest syta, bo gotuję ją na prawdziwym wywarze z kurczaka. Zalewam całego kurczaka wrzątkiem, dodaję włoszczyznę i wolno gotuję przez godzinę nawet półtorej. Odlewam wywar, a mięso oddzielam od kości. Czy warto sobie zadawać tyle trudu dla miski zupy? Warto! Warto również gotować wywar z mięsa z kośćmi, bo wtedy znajdują się w nim również minerały jak wapń, sód i potas, które potrzebują dzieci ale i starsi aby wzmocnić szkielet. Popularność filetów z piersi lub udek kurczaka jest niezmierna również wśród moich domowników. Kiedy gotuję zupy nie ma żadnych kompromisów. Zawsze używam domowy wywar z całego kurczaka lub kury. Wy też tak robicie?
Tajska zupa z kurczakiem
Składniki:
na 4 porcje
1 mała cebula
1 czosnek solo
2 czerwone chili
1 marchewka
1 łyżka startego świeżego imbiru
1-2 łyżki czerwonej curry w paście
1 l wywaru z kurczaka lub kury
400 g kokosowego mleka
obrane mięso z połowy kurczaka
1 duża cukinia
1 limonka
200 g fasolki szparagowej
4 duże brunatne pieczarki
pęczek kolendry (1 doniczka)
sól do smaku
2 łyżki oleju arachidowego
Obierz cebulę, czosnek i pokrój w kostkę. Oczyść chili z pestek i pokrój w cienkie paski. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Rozgrzej olej i zeszklij warzywa, imbir, fasolkę szparagową i grzyby. Wlej wywar, kokosowe mleko, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i curry pastę. Dopraw zupę solą i gotuj zupę przez 15 minut. Do ugotowanej zupy dodaj pokrojoną kolendrę. Pokrój cukinię na zoodle i napełnij miseczki. Na wierzchu ułóż rozdrobnione mięso kurczaka, wlej zupę. Całość udekoruj kolendrą i podaj z limonką.
5 komentarzy
Pięknie wygląda i bardzo smacznie ;) lubię tajską kuchnię ;)
ooo, przydałaby mi się taka po powrocie z wyciągu na rozgrzanie :)
Nie przepadam za zupami, ale takie mogłabym jeść i jeść :) Pyszna i treściwa :)
moje smaki :) lubię taką wyrazistą kuchnię :)
Ale super wygląda z takim makaronem <3